75-годишна бургазлийка с тумор на яйчника колкото новородено живее нов живот, благодарение на хирурзите от Онкото

75-годишна бургазлийка с тумор на яйчника колкото новородено живее нов живот, благодарение на хирурзите от Онкото

Само за седмица онкогинеколозите на Комплексния онкологичен център в Бургас спасиха две жени с колосални злокачествени тумори на яйчниците

 75-годишна бургазлийка с тумор на яйчника по-голям от новородено бе оперирана успешно от екип на Комплексния онкологичен център, начело с гинеколога д-р Павел Добрев. Туморът, който е отстранен от десния яйчник на пациентката, е с колосални размери – тежи близо 5 килограма и в  диаметър е 25см. Това е най-голямото злокачествено образувание на яйчник в историята на КОЦ Бургас.

Опитните лекари поемат пациентката от самото начало. Тя посещава Диагностично -консултативния център на Онкото за преглед и макар дори на пръв поглед да си личи от какво е неестествената издутина в областта на корема, лекарите извършват  ехографско изследване и назначават туморни маркери, които категорично потвърждават предположенията им. Те действат изключително бързо и след седмица и половина оперират пациентката.  Заради проблем със сърцето и за да я стабилизират, тя е консултирана от кардиолог, който назначава терапия. Така жената успешно издържа на операцията, която е с продължителност 2,5 часа. Заслуга за това има и анестезиологът д-р Динов, който бди над пациентката, подава нужното количество упойка, съобразено със здравословното й състояние, и успява да поддържа жизнените й показатели като кръвно и пулс в нужните норми. Онкогинекологът д-р Павел Добрев оперира изключително внимателно и заедно с д-р Стефан Миринчев успяват да извадят тунквиралият  тумор капсулиран въпреки огромните му размери, като не позволят да се разпръсне в коремната кухина. Те взимат проба, която веднага изпращат за гифрирно изследване (бърз хистологичен метод в хода на самата операция).  В рамките на минути клиничните патолози им потвърждават, че става дума за  муцинозен кистаденокарцином. Това означава, че туморът е силно злокачествен, което налага да бъдат отстранени и съседните лимфни възли и оментума, така че да се предотврати развитието  на метастази. Операцията,  ръководена от д-р Павел Добрев – един от най-перспективните млади гинеколози не само в Бургас, но и в България, минава по учебник. Сега 75-годишната пациентка има всички шансове да се възстанови напълно и да се върне към нормалното си ежедневие. Както при останалите  пациенти с подобен вид тумор, сега й предстои курс по химиотерапия за окончателно унищожаване дори на единични туморни клетки.

Прочетете цялата статия на www.burgasinfo.com >>>

   Източник: burgasinfo.com