Високо признание за лекари от КОЦ-Бургас: Д-р Маринчева и д-р Консулова с най-добри резултати от водещи университетски болници в САЩ

Високо признание за лекари от КОЦ-Бургас: Д-р Маринчева и д-р Консулова с най-добри резултати от водещи университетски болници в САЩ

Клиничният хистопатолог д-р Ярослава Маринчева и медицинският онколог д-р Ася Консулова получиха признание за своя опит и знания. Те показаха най-високи способности и познания в своите области по време на семинари, организирани от Американско-aвстрийската фондация AAF, с лектори от световно известни онкологични центрове от САЩ – Cleveland Clinic и Memorial Sloan Kettering.

Д-р Маринчева и д-р Консулова бяха единствените избрани специалисти не само от Бургас, но и от България. За участие в престижните международни форуми кандидатстват лекари със значителен професионален опит и стаж от цяла Европа. За всеки семинар кандидатстват между 350 до 500 специалиста, от които след няколко етапа на подбор по множество критерии (стаж, професионален опит, международни публикации, кариерно развитие и значимост на национално ниво) се подбират общо 30-35 специалисти.

Програмата на AAF включва различни семинари и е създадена с цел да поддържа висока професионална квалификация и да популяризира новите методи на диагностика и лечение в онкологията. По време на семинара всеки споделя своя опит и местните практики от своята държава, откривайки затрудненията и мястото за подобрение и развитие. По тази причина за участие в програмата се изисква не само придобита специалност, но и високо ниво на знания и опит, които кандидатът трябва да притежава. Сесиите започват с входящ изпит върху най-значимите проблеми в областта, след което известни утвърдени специалисти от съответната Американска болница и университет обобщават новостите в лечението, диагностиката и проследяването на онкологичните болести.

„Целта е колегите, които присъстват на семинарите, е да разпространят новополучините знания на местно ниво. Накрая участниците биват оценявани с изходящ изпит. Ако го преминат успешно, те могат да продължат развитието си в програмата чрез последваща практическа специализация на място в болниците. Нашите резултати от финалния тест с д-р Консулова са между 90% и 100%”, споделя д-р Маринчева. Тя е наградена за най- висок резултат -96% на изпита, засягащ теми, свързани с тумори на костите, бъбреците, дебелото черво, белия дроб и патология на плацентата. Семинарът, на който е участвала, е към Cleveland Clinic. Това е болницата, която печели винаги място в топ 3 при класацията на американските клиники. Д-р Консулова е наградена със сертифкат за най-добро представяне по време на курса, като нейният форум е лицензиран към университетската болница в Ню Йорк Memorial Sloan Kettering.

„Това са центрове, които имат изключително специфичен опит в онкологията. Раковият център Memorial Sloan Kettering е една от най-известните онкологични болници въобще в света и са водещи в научните проучвания и лечението на карцином на гърда и гинекологични тумори. Лекторите нагледно показаха начина, по който функционира един експертен център, в който се лекуват много голям обем пациенти. Там се създават и развиват стандартите за лечение не само в Америка, но и по цял свят”, заяви д-р Консулова.

Тя и колегата й имат подкрепата на ръководството на КОЦ-Бургас не само за участие във форуми на високо ниво, но и да работят за внедряване на новостите.

„Участие на нашите водещи специалисти д-р Консулова и д-р Маринчева в тези форуми е изключително полезно за Комплексен онкологичен център – Бургас. Не е тайна, че най-добрата медицина е в САЩ. Така, чрез директният контакт на нашите специалисти с тези водещи практики, ние продължаваме да повишаваме качеството на лечение на онкологично болните. Работим постоянно над това, но има какво още да научим”, заяви управителят на Комплексен онкологичен център – Бургас проф. Христо Бозов.
Автор БургасИнфо