С новия корпус и апаратура ще подобрим значително лечението на онкозаболяванията в Бургас

С новия корпус и апаратура ще подобрим значително лечението на онкозаболяванията в Бургас

Следващата ни цел е изграждането на 6-етажна сграда към КОЦ-Бургас, където ще бъдат прехвърляни всички дейности, извършващи се на територията на УМБАЛ-Бургас

Проф. д-р Христо Бозов е управител на Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ Бургас), неговата основна задача е да изведе бургаската онкология, която е една от най-добрите, на световно ниво. Още следващата седмица ще бъде направена една от основните стъпки това да се случи. Предстои първа копка на строителните дейности на новата сграда на КОЦ-Бургас. За целта лечебното заведение подписа, Регионален фонд за градско развитие АД и Експресбанк АД сключиха договор за финансиране по инициатива JESSICA за изграждане на нов корпус, в който ще се помещават отделение по нуклеарна медицина и брахитерапия, и закупуване на модерно медицинско оборудване. Инвестицията в размер на 7 334 000 лева се предоставят по равно от Регионален фонд за градско развитие АД и Експресбанк АД.

-Проф. Бозов, преди няколко дни научихме, че предстои изграждане на новия корпус към КОЦ-Бургас. Кога се очаква да започне строителството?

– Вече завършиха всички процедури. В момента се разчиства теренът, на 3 юли, от 11 ч. ще направим първата копка.

– Колко време ще продължи строителството, кога се очаква новият корпус на КОЦ-Бургас да приема пациенти?

– Това е вече по-различна процедура, защото тя не е свързана само със строежа на сградата, но и с досттавката на апаратурата, чиято обществена поръчка също приключи. След това трябва да получим разрешение от Агенция за ядрено регулиране, защото в апаратурата, която ще се използва там, има такива субстанции, които подлежат на разрешителен режим.

– На каква стойност е целият проект и всички средства ли са осигурени?

– Вече са осигурени средствата, в петък подписах договора. Има финансиране в размер на 7 334 000, като те са поделени по равно между програма JESSICA и една от банките, с които работи програмата. Половината средства са по програма JESSICA, половината от банката и стойността на кредита, който ние ще връщаме в период на 12 години 7 334 000 лв. Освен това в целия проект имаме и собствено участие на КОЦ-Бургас в рамките на 1 800 034 лв. Така общата стойност става 9 168 000 лв.

– След изграждането на новия корпус да очакваме ли КОЦ-Бургас да има една от най-съвременните апаратури за диагностика и лечение на онкозаболяванията?

– Това е един много сериозен проект, който завърши цикъла диагностика и лечение на нашите пациенти. Искам да подчертая, че на мен не ми е известно в близките години да е строено някъде публична болница с публични средства. Макар че ние ползваме кредит, тези пари ще ги връщаме в период от 12 години с нашата дейност, с нашата работа. Основната цел е да се подобри изключително много добра за пациентите посока – диагностиката и лечението на онкологичните заболявания. Ще бъде цялата диагноза и лечение позиционирана в две посоки – първата ще бъде по отношение на диагностиката и лечението на туморите на меките тъкани, като с тази задача ще се заемат специалисти, които ще работят на т.нар. позитронно-емосионна томография, който включва и скенер. Те ще могат да правят диагностика на даже и на най-малките тумори, или метастази, които са в меките тъкани. А пък т.нар. SPECT-CT ще дава възможност да се диагностицират тумори и метастази в костите. Тоест в цялото тяло ние ще имаме възможност за една екзактна диагностика. Ние и в момента имаме SPECT-CT или по-известна като гама камера, която дава метастази в костите основно, но освен това може да използва и за диагностициране на белодробна емболия и някои от меките тъкани, но тази гама камера няма скенер, новата ще дава по-точна и прецизна диагностика. Ще бъде изградена и отделение по брахитерапия, която представлява един много съвременен метод за лечение на един от най-злокачествените тумори – рака на простатата, на матката, на шийката на матката. Лечението включва в турмор да се имплантира вещество, което го унищожава. Така се запазват околните тъкани и този метод на лечение в България не се практикува на много места. В Бургас ще направим цялостен завършек на лечението на онкоболните.

– Какви ще са ползите от новото оборудване?

– Не само по отношение подобряване на качеството на лечението, но ще бъде и съществено улеснение за пациентите от Югоизточния регион, където такава апаратура няма в момента. Не ми е известно и някоя болница да планира закупуването й, тъй като е голяма инвестиция. Средствата, които ние ще вложим само в апаратура, са на стойност над 6 млн. лв. Те са в рамките на целия проект за 9 млн. лв. Ще направим една много сериозна инвестиция, което ще е голямо изпитание за нас. Но ще осигурим качествено лечение на областите Бургас, Ямбол и Сливен. Пациентите вече няма да ходя в чужбина да се лекуват, а всичко ще се извършва тук, при нас.

– Статистиката с регистрираните пациенти през миналата година в КОЦ-Бургас е много стряскаща – близо 32 хил. След модернизацията на сградата и апаратурата възможно ли е намаляване на тази бройка?

– Това вече не зависи от тази апаратура, по-скоро от други фактори, които ние няма как да предвидим – при кой пациент ще се развие туморно заболяване, в каква степен и т.нат. Бургас по отношение на онкозаболеваемостта е едно от водещите в страната, не знам с какво е свързано, но за жалост има такава статистика. Единственото, което можем да направим, е да помагаме на тези хора с една по-бърза диагностика, по-качествено лечение. Но този процес е двустранен, те трябва да ни търсят. Тук е мястото и да ви благодаря като медия, че сте постоянно на пулса на събитията и вземате активно отношение. Хората трябва да бъдат информирани, че в техния град се случват хубави неща за подобряване на качеството на живот, на здравеопазването.

– С построяването на третия корпус обаче не приключват амбициозните цели на КОЦ-Бургас. Кажете ни какво още предстои.

– Да, имаме още един по-амбициозен проект. Това е за изграждане на нова, четвърта 6-етажна сграда към КОЦ-Бургас на бул. „Демокрация“ 86, където ще бъдат прехвърляни всички дейности, извършващи се на територията на УМБАЛ-Бургас. Строителните дейности ще стартират, след като приключим с третия корпус. Надяваме се този проект да стартира в рамките на следващите години, вече имаме идеен проект, имаме яснота какво ще се прави и ще вълзложим на проектантите да започнат препроектиране досегашния проект.