Новата апаратура на КОЦ Бургас ще помогне за диагностиката на широк спектър от заболявания

Новата апаратура на КОЦ Бургас ще помогне за диагностиката на широк спектър от заболявания

Бургас ще затвори кръга – диагностика, лечение, проследяване. Една от най-съвременните апаратури в онкологията на световно ниво, каза д-р Тусчиева

Новата супермодерна апаратура на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Бургас ще даде възможност за ранна диагностика на широк спектър от заболявания, разясни пред Флагман.бг д-р Петя Тусчиева, ординатор по медицинска радиология.

Припомняме, че до две години КОЦ Бургас ще се сдобие с нов корпус, ПЕТ скенер и гама-камера с компютър тамограф. (ВИЖ ПОВЕЧЕ В НАШАТА ТЕМА В РАЗВИТИЕ)

„Това ще ни помогне за прецизната ранна диагностика не само в онкологията, но и в ревматологията, хематологични заболявания и много други. Нуклеарната медицина ще разшири обсега на изследванията, които правим“, каза д-р Петя Тусчиева.

Тя припомни, че преди години отделенията по нуклеарна медицина са създадени към онкологиите, което създаде впечатление, че обслужват само онкоболните, но това изобщо не е така и хиляди бургазлии ще могат да се уверят в полезността на новата апаратура, след като бъде въведена в експлоатация.

„Ще се подобри стадирането на болестта, откриване на далечни метастази, което ще коригира и терапията и не на последно място ще се подобри работата за прецизно планиране на лъчетерапията с цел да се реагира само върху тумора и запазят здравите тъкани, което е от изключителна важност“, обясни д-р Петя Тусчиева.

Новата апаратура от своя страна ще даде възможност за изследвания на бял дроб, щитовидна жлеза и бъбречни заболявания, както и възможност за рестадиране на заболяването. Това ще са единствените подобни апарати в Югоизточна България.

„Бургас ще затвори кръга – диагностика, лечение, проследяване. Една от най-съвременните апаратури в онкологията на световно ниво. Бъдещето е на хибридната техника в този вариант“, допълни д-р Тусчиева.

Д-р Петя Тусчиева е в КОЦ Бургас от шест години. Тя е доказан специалист с отлична визитка. Дълги години е била началник на отделение в КОЦ Велико Търново, специализирала е радиология и е определяна за изключителен експерт.

Впечатлена е от проекта на КОЦ Бургас, който се реализира със съдействието на Общината. „По този проект се работеше още при идването ми тук. Сега, благодарение на проф.д-р Христо Бозов е на финалната права. С два чисто нови апарата, каквито досега в Бургаска област не е имало и те ще обслужват население от над 500 хил.души. Ще се подобри качеството първо на диагностиката, не само на онкологичните заболявания, но от всички области на медицината.