Важно! Онкодиспансерът търси да обучи парамедици

Важно! Онкодиспансерът търси да обучи парамедици

Проф. Христо Бозов е управител на Комплексен онкологичен център в Бургас /КОЦ/. Зад гърба си има богат опит в медицината. Специализирал е морска медицина в САЩ и хипербарна медицина в Белгия. Две години е бил лекар на подводница във Военноморските сили. Бил е началник на Военноморска болница – Варна.

Проф. Бозов е декан на Факултет по Обществено здраве и здравни грижи (ФОЗЗГ) към университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. От миналата година е ръководител на катедра „Рехабилитационна и морска медицина” (РММ) към университета. В края на юли тази година проф. Бозов лично връчи на 13 души сертификати за парамедици. Те преминаха курс втора степен на обучение. Какво е да си парамедик и как тези хора могат да спасяват човешки животи? Интервю на Грамофона нюз с проф. Христо Бозов.

Проф. Бозов, колко са новите парамедици в Бургас?

– Тази година в Комплексен онкологичен център -Бургас в сътрудничество с „Факултета по обществено здраве и здравни грижи” към Проф. „д-р Асен Златаров” проведохме обучение за парамедици по проект „Красива България”, за втора степен. Обучението се проведе в базите на КОЦ-Бургас и Бърза медицинска помощ. В първия курс бяха включени 23 безработни, насочени от Бюрото по труда, а във втория курс-13 безработни. След успешно положен изпит, всички придобиха квалификация –парамедик, втора степен.
Разяснете какво всъщност означава тази степен?

– Основните познания, които придобиха кандидатите, са в областта на спешната помощ. Придобитата степен дава възможност на хората да участват в транспортиране на болни, включително могат да бъдат шофьори на линейка. Те се изразяват в това как да се помогне на пострадали в катастрофа, пожар, при изгаряния, удавници и други инциденти.

По тяхно желание ние направихме програма за усъвършенстване на тяхната предварителна подготовка. То е свързано с придобиване на четвърта степен за парамедик. Това е обучение, което може да се осъществява само от университетите. Затова към нашия „Факултет по здраве и здравни грижи” организирахме следдипломна квалификация, в рамките на 1 000 часа. Тя ще стартира на 4 октомври от 16 часа.

Какво обучение се предвижда за тези 1000 часа?

– 400 часа лекции и 600 часа практически упражнения. Това ще даде възможност на парамедиците вече да участват в оказване на първа помощ и асистиране на лекар в Спешната помощ – нещо, което е изключително необходимо. В Бургас има недостиг на кадри в Спешната помощ. Парамедиците ще могат да се включат в оказването й не само към нейните структури.

Бих призовал в курса да участват и служители на различни служби, които се занимават с оказване на първа помощ, например хора от Пожарна и аварийна безопасност, Жандармерия, Полиция, Гранична полиция. Това ще бъде от голяма помощ и за моряците, които пътуват по корабите. Когато организирахме този курс, имахме предвид, че парамедик е нещо изключително полезно. Парамедикът може да помогне за спасяването на много човешки животи.В колко семестъра ще се осъществи допълнителното обучение за придобиване на четвърта степен за парамедик?

– В рамките на два семестъра. Всеки от тях ще има по 500 часа и ще се ръководи от над 20 преподаватели по различни дисциплини. Те не са само кадри на „Факултета по обществено здраве”, но и лекари от лечебните заведения в Бургас. Идеята е подготовката на тези, които ще се включат в курса, е тя да бъде извършена максимално добре. Към момента има записани 15 души, а цената на курса е 2500 лева. Тези от получилите втора степен изявиха желание да продължат да се доусъвършенстват и община Бургас с личното съдействие на кмета Димитър Николов, пое финансирането на безработните хора. Останалите са с различни професии-водолази, пожарникари.

Достатъчни ли бяха часовете на обучение за придобилите втора степен?

– Да, защото часовете са по Наредба, свързана с Националната класификация на професиите. Разбира се в хода на самата подготовка ще можем да включим и други допълнителни дейности.

А достатъчен ли е броят на новите парамедици за областта, предвид натовареността и на курортите през летните месеци?

– Мисля, че броят не е достатъчен и ако се наложи, догодина отново ще организираме такъв курс. Улеснението е, че го направихме в събота, неделя и след работно време, да бъде удобно на хората.

По ваша информация колко души работят към днешна дата в Спешната помощ в Бургас?

– Доколкото знам има само два екипа, които даже не са от лекари, а са от фелдшери и един реанимационен екип, в който има лекар-реаниматор.
Т.е. тези парамедици биха могли да работят и да оказват Спешна помощ?

– Да, след придобиване на необходимите знания и умения.

Освен в самата Спешна помощ, къде другаде могат да работят те?

– В спешните отделения към самите болници за цялата Бургаска област. Освен в Бургаско, тези хора могат да работят в Сливенски и Ямболски регион. В национален мащаб това се прави за първи път в Бургас.

А къде могат да се запишат тези, които искат да станат парамедици?

– В университет Проф. „д-р Асен Златаров”-Бургас, стая 112 при Анастасия Петрова. Телефонът за връзка е 0885/632066.