Тя очакваше смъртта заради ужасяващ тумор, но лекари от Онкоцентъра в Бургас й върнаха живота

Тя очакваше смъртта заради ужасяващ тумор, но лекари от Онкоцентъра в Бургас й върнаха живота

64-годишната пациентката мислела, че няма да преживее операцията, но две седмици по-късно е изписана жива и здрава

Да бъдеш лекар не е професия, а призвание. Тази история, която ще ви разкажем, може би ще ви върне надеждата, че има добри лекари не само в чужбина, но и в България. Ще се убедите, че съществуват изключителни специалисти, които са готови на всичко, за да върнат вярата на хората и спасят човешки животи.

Тази история с щастлив край е от Бургас, главните действащи лица също. Една пациентка, която, чувайки страшната диагноза, буквално се предава, оставя се в лапите на смъртта. Точно в този момент се появяват скритите герои – лекарите от Комплексния онкологичен център в Бургас (КОЦ), които извършват уникална операция и отстраняват тумор на яйчниците с мащабен размер.

Кошмарът за 64-годишната пациентка, чиято самоличност ще запазим в тайна, е започнал през пролетта на т.г., когато имала проблем с изхождането. Лекарствата, които приела, временно облекчили състоянието й, след това отново се е влошила, дори и коремът започнал рязко да се надува. Бургазлийката решила да търси помощ от специалист, потърсила личния си лекар, който обаче обяснил, че това е колит. Той е изписал сироп и пробиотик, с обещанието, че това ще помогне.„Вместо да се оправи, състоянието ми се влошаваше. Коремът ми стана като на жена, бременна в деветия месец. Започнаха и болките. Дъщеря ми много се притесни и ме убеждаваше да ходя на ехограф, за да видят какво се случва. Като ме видяха на видеозона, всички останаха шокирани и ме посъветваха веднага да посетя гинеколог. Без да губя време, записах час при д-р Нина Добрева, повторих прегледа с направление, за да ми назначат изследвания и скенер. Д-р Добрева обясни, че се налага операция и ме насочи към д-р Павел Добрев от КОЦ-Бургас. На 29 август бе извършена интервенцията, четири дни бях в реанимация, в добро състояние. Операцията почти не я усетих. Там ми даваха добавка, която е за пациенти след интервенция за бързо възстановяване. След това ме преместиха в отделението, бях непрекъснато на системи и инжекции за разреждане на кръвта. Постепенно започнах да се възстановявам, докато не стигнах до това състояние – миналата седмица ме изписаха, а тази вече ми махнаха и конците. Чувствам се страхотно и благодаря на целия екип от специалисти, който ме спаси“, разказа пациентката.

Тя признава, че идвайки към болницата, била с нагласата да умира, че това е нейният край. Благодарна е и на дъщеря си, която през цялото време я окуражавала. „Това нещо ме изяждаше отвътре. Знаех, че няма да успея да го преборя. Слабеех много, а корема ми все повече се надуваше“, спомня си тя.

Начаникът на отделението по онкогинекология в КОЦ-Бургас д-р Павел Добрев, който ръководи екипа, извършил операцията, разказа пред Флагман.бг, че пациентката е била срината психически.

„Много е трудно да убедиш такъв пациент, че трябва да се бори, трябва да се справи. Ние по никакъв начин не трябва да покажем на пациента, че шансовете му са много оскъдни. Стряскащо е да видиш такива размери на тумор и въпреки това да си кажеш – абе трябва да пробваш, защото на този човек трябва да му помогнем. Тя буквално беше отказала да се бори. Стоеше в трета стая на третото легло и казваше – не, аз ще умра, няма да я изкарам тази операция, няма да я преживея. Всички колеги я убеждавахме, да й даваме надежда. Когато постъпи при нас, видяхме две много големи формации – първо предоперативно я пратихме на скенер, което е задължително в образната диагностика. Скенерът ни показа две формации в малкия таз – с размери, които в сбор бяха над 30 см. Ужасно голямо. Направихме консултации и с онкохирург – д-р Павел Хрусанов, който ни каза, че трябва да се направи смесен екип – гинеколози, хирурзи и анестезиолози. Това беше най-правилното решение. Видяхме, че тази формация притиска дебело черво заедно с тънкочревни бримки и беше ангажирало част от тънките черва, ако бяхме се забавили може би със седмица, щеше да се получи непроходимост на червата и оттам летален изход за пациента. Бързата намеса помогна да й спасим живота“, обясни д-р Добрев. Онкогинеколгът разказа още, че пациентката е била много рискова – с много нисък хемоглобин – само 80.

„Направихме рентген и на бели дробове и други образни изследвания, формацията достигаше до ребрена дъга и затрудняваше дишането на пациента. Когато постъпи в болница, се наложи кръвопреливане заради ниския хемоглобин, стабилизираха се показателите на пациента. Искам да благодаря на екипа от анестезиолози и реаниматори, в лицето на д-р Маринова, която е началник отделение онкореанимация. Тя с една перфектна анестезия успя показателите на пациентката да останат стабилни. Благодаря и на д-р Хрусанов, спомогна да махнем туморната формация, заедно с това рецизирахме около 10 см тънко черво. И направихме амостомоза, така този участък, който беше засегнат от червата, да я няма. Изцяло премахнахме туморната формация, оттстранихме матка. Прецизно трябваше да се направи всяко едно нещо. Всеки един момент можеше да се нарани някой магистрален съд, там вече става страшно – усложенения, поради които пациентката да остане на масата. Хубавото е на КОЦ , че при нас нещата са комплексни – диагностицираме пациента, подготвяме го предопративно и след това го оперираме. И стана една една вече блестящо изглеждаща операция, която доведе до този край. За нея борбата не е приключила, оттук нататък започва химиотерапевтично лечение, което ще затвори цикъла и ще стопира развитието на този тумор. Колегите ще направят допълнителни изследвания и те ще преценят курса на химиолечение. Съврзали сме се с тях, те са подготвени. С нея ще се наблюдяваме цял живот. С такива пациенти си оставаме приятели за цял живот“, обясни още д-р Добрев.

По отношение дали пациентката е забавила лечението – от пролетта до края на август, д-р Добрев обясни, че най-вероятно тя е имала оплаквания и преди това. Може би ако беше отишла по-рано, нямаше да е толкова напреднал процесът. КОЦ-Бургас апелира всички жени, особено след 40-годишна възраст, през 6 месеца да ходят на преглед при гинеколог. „Никога няма да забравя лицето на тази пациентка, беше толкова отчаяна, много е трудно в такива моменти да обърнеш психиката на болния. Това стана благодатение на целия екип на КОЦ-Бургас – лекари, сестри, санитари, свършихме една прекрасна екипна работа“, каза д-р Добрев.

Вече няма и спомен от отчаянието у бургазлийката. Преборила тежката болест, тя вече се радва на живота, убедена е, че ще премине без проблем и през химиотерапиите.

„Вече искам да живея, да си гледам внука, да се радвам на дъщеря си. Оттук нататък няма връщане назад. Мислех си, че и моят ред е дошъл – след като преди 15 години почина мъжът ми, майка ми пък си отиде от онкозаболяване едва на 40 години. Дъщеря ми също има проблеми, предстои й операция, затова помислих, че може би заболяването е генетично“, обясни пациентката.

От КОЦ-Бургас съветват хората, при които има фамилна обремененост, по-често да минат профилактични прегледи, тъй като тогава шансовете да се разболеят са по-големи.
Управителят на лечебното заведение проф.д-р Христо Бозов поздрави екипа за успешно извършената операция.

„Поздравления за екипа, който създадохме, той е ръководен от д-р Добрев – новият началник на отделението онкогинекология – изключително млад, способен лекар. Той успя да обедини и да създаде един екип, в който влиза д-р Миринчев, д-р Добрева, д-р Маринова, д-р Хрусанов, тъй като този огромен тумор засегна червата и се наложи да се махне част от тънкото черво, за да има успешен изход от операцията“, каза проф. Бозов.

Както всяка година, и този октомври КОЦ-Бургас организира кампания „Бяла лястовица“. Тя ще бъде открита на 2 октомври в зала „Георги Баев“ на Морско казино, даваща начало на профилактичните прегледи. Нейна цел ще бъде и представянето на специализиран екип за профилактика, диагностика и лечение на рак на гърдата.

„Там ще бъде представен и екипите от специалисти на КОЦ Бургас. За първи път у нас в Бургас ще се създават специализирани екипи, които включват специалисти по образна диагностика. Те ще обхващат всичко от началото до края на лечението на пациентите“, каза в заключение проф. Бозов.