Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите

Проф.д-р Христо Бозов: Модернизирахме КОЦ Бургас, работим по най-ефикасни методи за унищожаването на туморите

Получаваме огромна подкрепа от Общината и Димитър Николов, каза проф.д-р Христо Бозов, управител на КОЦ Бургас

-Проф.д-р Христо Бозов, застанахте начело на КОЦ Бургас преди малко повече от година. Какво успяхте да промените за този период?

-Като човек, който се занимава пряко с тази дейност, през този период, в рамките на близо година и половина, направихме няколко важни стъпки в различни посоки. Едната бе в чисто кадрово отношение. Имаме нов началник в отдел Гинекология – д-р Добрев. Той е млад и перспективен гинеколог, който започна да извършва едни от най-сложните операции в областта – резекции, свързани с карцинома на маточната шийка или т.нар. „Операция по Вертхайм“, при която се оперира самото образувание и лимфните възли около него. Започнахме да извършваме и лапороскопски операции.

По отношение на хирургията запазваме сериозния си екип и стабилния темп на развитие. На практика извършваме всички възможни операции на корема и нашите пациенти могат да разчитат на целия екип – д-р Ангелов, д-р Хрусанов, д-р Киселков и другите опитни хируризи. Те почти денонощно се справят успешно с едни от най-опасните туморни заболявания.В гастроентерологията работят д-р Радев, д-р Нондева. Те са специалисти, които са известни в Бургас и в това отношение успяваме да направим стабилна връзка между гастроентерологията и хирургията, защото повечето пациенти така или иначе трябва да преминат през операция.

-Действително успяхте да съберете отличен екип, но кое отделение бихте отличили?

-Нашите много силни отделения, които на практика завършват лечението на пациентите с онкологични заболявания, са отделението по лъчелечение и отделението по химиотерапия. Там работим по най-модерните методи за унищожаване на туморите – т.нар. „радиохирургия“. При нея туморите се унищожават с по-голяма енергия. Доскоро хората ходеха за лечение с радиохирургия в близки до България държави, а сега вече идват в Бургас. Разполагаме и с два линейни ускорителя, които дават много по-голяма сигурност на болните, които подлежат на лъчелечение.

В отделението по онкология, например, са внедрени най-модерните методи за лечение на онкологични заболявания. То работи с много голям капацитет и успяхме да привлечем много млади лекари, включително от университетската болница „Света Марина“ – д-р Консулова. Тази година за пръв път имаме и предспециализанти в отделението по медицинска онкология.

-Каква апаратура успяхте да закупите през този период? Знаем, че значително модернизирахте КОЦ Бургас.

-По отношение на лечебния процес имаме пълен, завършен кръг при лечението от хирургия, през онкология и лъчетерапия. Съществен напредък направихме и в диагностиката със закупуването на един от най-модерните ултразвукови апарати. Той е с марка „Сименс“ и е от последно поколение и ще позволи поставянето на диагноза „карцином на млчената жлеза“ при млади жени преди настъпване на менопауза с много голяма точност. Също така той ще измести мамографията при жени под 50 г., защото тя не дава такава голяма прецизност, както ултразвуковото. Освен това е и безвредно.

-Направихте сериозна крачка и към подобряването на диагностиката и профилактиката…

Да, точно така. В лечебно-диагностичния процес имаме добро развитие за периода. Наскоро започнахме и един изключително мащабен проект, свързан с диагнозата и лечението. Това е изграждането на новата сграда, в която от следващата година ще бъдат поместени три много важни апаратури – фотонемисионен томограф, който дава възможност да се локализират и тумори, и разсейки в костите; позитронно-емисионен томограф, който ще позволи да се прецизира развитието на туморните заболявания във вътрешните органи и меките тъкани и лимфни възли – освен за диагностика, той помага и за лечебния процес с т.нар. „стадиране“ на заболяванията; и апарат за брахитерапия. Това е изключително важен метод за лечение, при който се поставят радиоактивни източници в самия тумор така, че да не се унищожават околните здрави тъкани. Това ще помогне за много ефективно лечение на рак на простатата, на маточната шийка и други.

-Получихте ли подкрепа от Община Бургас, за да реализирате вашите идеи?

-Разбира се. Това е основното. За да осъществим тези проекти, срещаме огромна подкрепа от Община Бургас и лично от кмета Димитър Николов. В града има консенсус по отношение развитието и на образованието, и на здравеопазването. Всички политически сили се обединяват в тази посока и винаги сме срещали изключително разбиране от Общинския съвет, който е и собственик на КОЦ-Бургас.

-Успяхте ли да върнете доверието на пациентите в бургаското здравеопазване?

-Пациентите могат да коментират по този въпрос. Предприемаме стъпки не само в организационен и логистичен аспект, но и в познавателен аспект. Искаме хората да ни търсят за консултации и се опитваме да направим достъпа до информация по-лесен за тях. Обновихме уебсайта на КОЦ-Бургас. Работим пряко с пациентите всеки месец, провеждаме редица срещи и семинари.

-От кои градове търсят помощ при вас пациенти?

-Основно от Ямболска и Бургаска област. Имаме и пациенти от цяла България, включително напоследък от Монтана, Плевен. Те пътуват до тук, защото особено по отношение на някои диагностични методи ние сме уникални за страната. И ще продължим нашето развитие в тази насока.

-На една от срещите със Сдружение „Онкоболни и приятели“ разкрихте идеята си да закупите супер робот. Разкажете малко повече за това?

-Става въпрос за робота, който се нарича „ДаВинчи“ – изключително иновативна технология. Той помага на лекарите да правят операциите с много по-голяма радикалност и успеваемост. Освен на пациента, роботът „ДаВинчи“ е полза и на хирурзите, които сега работят прави. Това е голям труд, а с тази нова технология, операциите се извършват в седнало положение, а машината се оперира само с пръсти. На практика това позволява на хирургите да работят по-дълго време.

Например с обикновената лапороскопска апаратура хирурзите могат да работят 4-5 часа. С „ДаВинчи“ може да се работи двойно по-дълго. Таква инвестиция ще даде огромно развитие в самия процес на отстраняване на туморите. Разбира се цената е около 4-5 млн.лв. и засега точно това е спънката за роботизираното развитие на медицината в България. Аз обаче съм убеден, че можем да намерим начин и да закупим робот в близките няколко години. Това разбира се ще е свързано с преместването ни и строежа на новата 6-етажна сграда на бул. „Демокрация“ №86.

-Организирате ежемесечно профилактични кампании. Каква ще бъде следващата?

-Октомври е месецът на борбата срещу карцинома на млечната жлеза. Стартираме кампания за безплатни прегледи и искам да призова всички, които смятат, че имат нужда от експертно мнение, да се възползват, като се запишат на нашия уебсайт. Прегледите ще се провеждат от 1 октомври до края на месеца от 12:30 до 13 ч. в хирургичния кабинет на клиниката. Този път смятаме да обхванем жените във възрастовата група между 35 и 50 г., които имат предразположеност към развитие на този тип карцином. Прицелно ще търсим тези жени, които имат нужда от помощ. Освен това за пръв път в България ще представим екип, който създадохме специално за профилактика, диагностика и лечение на карцинома на млечната жлеза, в който са включени хирург, онколог, лъчетерапевт, лекари по образна диагностика и нуклеарна медицина. Нарекохме го „Бялата лястовица“ и ще бъде представен на 2 октомври в зала „Георги Баев“ на Морското казино от 19 ч.