„Бялата лястовица“ дава надежда на стотици с рак на гърдата жени от Бургас и страната

„Бялата лястовица“ дава надежда на стотици с рак на гърдата жени от Бургас и страната

Нова инициатива на Комплексния онкологичен център в морския град събира топ експерти в нов екип за изследване и лечение на заболяването

„Бялата лястовица“ – така се казва новият експертен екип от диагностици, патолози, хирурзи и медицински онколози на Комплексния онкологичен център в Бургас, който вчера официално бе представен публично в зала „Георги Баев“ на Морското казино. На лекцията, която бе формалното начало за новият екип, присъстваха Лорис Мануелян – зам.-кмет по здравеопазване в мандат 2015-2019 г. и общинският съветник от същия мандат и началник на Родилното отделение към УМБАЛ-Бургас д-р Антонио Душепеев.

Името е заимствано от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков, в който необичайната и дори несъществуваща птица, е метафора за нестихващата надежда за изцеление. Тъкмо това е и целта на новият екип, който ще се занимава ексклузивно с третирането на жени, страдащи от тежката диагноза „рак на гърдата“, обясни управителят на Комплексния онкологичен център в Бургас проф. Христо Бозов.

„За съжаление, въпреки модерните методи на диагностика и лечение, заболеваемостта от рак на гърдата продължава да расте главоломно и вече дори често засяга жени под 35-40 г. Заболяването всъщност е лесно за диагностика, но поради различни причини се диагностицира твърде късно и това води до огромен риск за жената“, каза проф. Бозов преди екипът от експерти, специализирали в чужбина, да бъде представен. Той призова максимално жените максимално да се възползват от „Бялата лястовица“, защото ранната диагностика е ключова за успешното лечение на заболяването. Всъщност октомври е месецът на борба с онкологичните заболявания и поради тази причина от КОЦ-Бургас предоставят и възможността за безплатни прегледи за рак на гърдата.Екипът „Бялата лястовица“ е съставен от топ експерти в своята област.

Д-р Тодор Ангелов ще поеме диагностиката. Той обясни, че страната ни е в топ 10 в Европа по късна диагностика. Това от части се дължи на факта, че над 90% от жените търсят експертна помощ чак след като напипат бучка, което често се оказва фатално.

Д-р Ясен Грънчаров работи в сферата на изследванията. Той обясни за новият свръх модерен ехограф, с който разполага клиниката – наскоро чрез него лекарите успели да засекат карцином на млечната жлеза с диаметър едва 3мм и то при 38-годишен пациент. Той посочи, че профилактичните изследвания са най-важни и насърчи жените да се изследват по-често.

Д-р Ярослава Маринчева е патологът в екипа – човекът, който се занимава с изследването на засегнатата тъкан и установяването на вида заболяване. Тя посочи, че зад диагнозата „рак на млечната жлеза“ всъщност се крият над 40 различни заболявания, всяко от които се третира по различен начин. Д-р Маринчева се занимава и с т.нар „стадиране“, което дава допълнителна информация на лекарите за това как да процедират при третирането на пациента, тъй като в зависимост от това в кой стадий е болестта, се назначава различно лечение.

Д-р Петя Тусчиева поема диагностиката. Тя обясни, че до месеци се очаква новата сграда към КОЦ-Бургас да е завършена, а в нея ще се намират двата чисто нови модерни ПЕТ скенера, както и Гама камера с компютърен томограф. Това ще помогне за ранната диагностика на заболяването, а самата апаратура може да се използва за редица други заболявания и така ще помогне на здравеопазването в цяла югоизточна България.

Д-р Павел Хрусанов поема хирургическата експертиза в екипа. Той обясни, че реално лечението при рак на гърдата не може да бъде успешно без хирургична намеса. Решянита за нея обаче се взимат от целия екип, а тенденцията в последните години е голяма част от гърдата да се запазва. За жалост обаче заболяването се подмладява и все повече се налага намесата и на пластичен хирург, който да възстанови визията на жените. Тъкмо за това има планове към „Бялата лястовица“ в бъдеще да бъде привлечен и пластичен хирург.

Д-р Петко Дочев поема лъчелечнието, което е важна част от комплексното лечение на рака на гърдата. Той припомни за новите методи като брахитерапията, чиято идея е да не бъдат засягани околните органи, които при конкретното заболяване са важни – сърце, бял дроб, трахея и черен дроб.

Експертизата по медицинска онкология поемат д-р Красимир Николов и д-р Ася Консулова. Те обясниха, че е важно да има екип като „Бялата лястовица“, защото така е значително по-лесно да се определи типа на заболяването и по този начин – правилните методи на лечение. То от своя страна е дълго и се променя с времето.

На презентацията, която дава официален първи тласък на новия екип от КОЦ-Бургас, участие взе и Антоанета Кисьова от сдружение „Онкоболни и приятели“, която насърчи инициативата и обясни, че постоянните срещи между пациенти и лекари са от изключително значение, защото повишават доверието в здравеопазването. „Без активен пациент няма как да се постигнат добри резултати. Трябва да провокираме здравите към редовни профилактични прегледи и мисля, че това е начинът да го направим“, заяви тя.