Професор Христо Бозов, управител на Комплексен онкологичен център Бургас: Екипът ни от лекари се нарича „Бялата лястовица“, за да дава надежда на хората – Всяко второ младо семейство не може да се справи с проблема при диагнозата „рак на гърдата“, нужен е психолог

Професор Христо Бозов, управител на Комплексен онкологичен център Бургас: Екипът ни от лекари се нарича „Бялата лястовица“, за да дава надежда на хората – Всяко второ младо семейство не може да се справи с проблема при диагнозата „рак на гърдата“, нужен е психолог

Дойдох в Бургас преди четири години като преподавател в университета по анестезиология и реанимация. След това ми бе възложено да изготвя идейния проект за разкриване на факултет по медицина, така че последните години съм отдал и на тази кауза, разкрива пред „Труд“ проф. Христо Бозов. Медицинският факултет на Бургас вече е факт и първите 40 студенти седнаха зад банките през септември. Като управител на Комплексния онкологичен център, той стана инициатор и на друга първа по рода си в страната инициатива- преди броени дни в Морското казино, бе представен екип „Бяла лястовица“- екип от лекари, които ще се борят за ранна превенция, диагностика и лечение на рака на гърдата.

– Проф. Бозов, работи ли вече екипът „Бялата лястовица“ и с какво ще се занимават лекарите, влизащи в него?
– Екипът вече работи. Той бе официално представен пред нашите пациенти и обществеността на Бургас на специална церемония. За мен е изключително важно да се създаде доверие между лекарят и пациента, пациентът да бъде информиран кой ще го лекува. Този екип нарекохме „Бялата лястовица“. Включва трима хирурзи, един лъчетерапевт, двама онколози, патоанатом, който се занимава с изследване на биопсиите на туморите на млечната жлеза, специалист по образна диагностика и специалист по нуклеарна медицина. Нарича се „Бялата лястовица“ защото бялата лястовица е символ на надеждата, а тя е тази, която по време на слабост ни дава сила, по време на тъжни моменти ни дава радост и ни помага да вървим напред. Затова дадохме име на този екип по разказа на Йордан Йовков „По жицата“. Думите на Петър Моканина, който казва „Аз я видях, ще я видите и вие“ дават надежда на хората, надяваме се и нашият екип да даде надежда и създаде доверие със своя професионализъм. В екипа влизат тримата хирурзи- д- р Хрусанов, д- р Ангелов и д-р Киселков. Лъчетерапевт д- р Дочев, онколози- д-р Консулова и д- р Николов, образна диагностика д- р Грънчаров, специалист по нуклеарна медицина д- р Тусчиева, и патоанатом д- р Маринчева.
– Ще има ли и психолог?
– Да. Към тях в скоро време ще привлечем и психолог, защото се оказва, че 95 % от жените, които имат рак на млечната жлеза изпадат в депресия и съвсем удачно е в екипа да има психолог. Освен това, при 20 % от семействата, в които има жена с рак на млечната жлеза, се стига до развод в периода на заболяването. А при младите семейства под 40 години, този процент е 55 %, т. е. всяко второ семейство не може да преживее и да се справи с този проблем. Ето затова ние привличаме психолози, които да работят с тези пациентки.
Новият екип ще работи с всички пациентки- и с тези, на които предстои операция, и тези, които са вече оперирани. Ще извършва профилактични прегледи, диагностика и лечение, т.е. ще се извършва един комплексен подход. Предоперативно задължително пациентите ще се обсъждат на онкокомитет, ако се налага преди оперативната интервенция ще се прави лъче- или химиотерапия, а следоперативно ще се прави също химио или лъчетерапия, ако се налага. Така съвместно стигайки до една по- тясна специализация ще се постигне едно по високо качество на медицинската дейност. За останалите заболявания също ще има екипи- за рака на шийката на матката, на белия дроб, рака на червата и стомаха. Така че, ще се стремим към една по тясна специализация на лекарите в рамките на тяхната специалност
– На колко време една жена трябва да си прави профилактични прегледи?
– Според мен всяка година трябва да се прави профилактичен преглед, като препоръчваме под 50 годишна възраст освен палпации, да се използва методът на ултразвуковата диагностика, който в зависимост от характера на млечната жлеза, когато е по плътна и по жлезиста, дава по- добри резултати от мамографията. Мамографията е препоръчителна след 50 годишна възраст. Едното не изключва и другото изследване разбира се, нека да се правят и двете, но все пак ехографското е по- безвредно.
– Какви са вашите наблюдения и какво сочи статистиката- намалява ли или се увеличава заболяването сред жените?
– Едно намаляване на честотата на заболяемостта, това се наблюдава. Знаете, че Бургаска и Ямболска област, за които ние отговаряме са едни от най засегнатите в нова отношение. Но примерно за миналата година, имахме болни с 2840 новооткрити карциноми, от които 280- на млечната жлеза. Докато тази година към момента, към края на септември, имаме 1835 новооткрити случая, от които 180 с рак на млечната жлеза, т.е. имаме едно относително намаляване на заболяемостта.
– От тези 180 новорегистрирани в диспансера пациентки, колко са диагностицирани в ранен стадий?
– По- голямата част от тях са в ранен стадий, което е хубаво, защото когато е ранен стадият, и възможността за лечение е по- голяма, някъде около 90 % е възможността за тотално излекуване, с методите , които ние прилагаме. И в това отношение аз бих посъветвал жените да не се страхуват да ходят на лекар. Това е един естествен страх, но пък за сметка на това всяко забавяне може да бъде фатално, особено ако се ходи по ходжи, билкари, знахари и т.н. Виждали сме такива случаи, когато за съжаление пациентките идват с много напреднало заболяване, загубили са си времето и ние не можем да им помогнем. Затова трябва колкото се може по- рано при появата на бучка в гърдата, да се търси лекарска помощ и да се прави естествено профилактика.
– Вашата специалност е морската медицина. Вие сте и може би единственият специалист по лечение с барокамера. Какво представлява то?
– Аз съм единственият наистина, хабилитирал се в тази област, но съвсем скоро един мой дисертант, ще защити дисертация, така че вече ще имаме и втори човек специалист в тази област.
– Какво лекува барокамерата и защо това лечение е малко познато у нас?
– Много заболявания лекува, като в основата е хипоксията- недостигът на кислорода в клетките. Хипербарната оксигенация, както се нарича лечението, осигурява около 20 пъти повече кислород, разтворен в течната съставка на кръвта, в плазмата и затова различни заболявания се лекуват. Най- вече рехабилитация след прекаран инфаркт, инсулт, заболявания на черния дроб. Също така при загуба на слуха, внезапна загуба на слуха примерно през зимата след грип. Тогава един от най- добрите начини за сто процента възстановяване на слуха, това е лечението, за което говорим.
Напоследък имаме един голям бум на лечение с хипербарна оксигенация на деца със заболявания от аутичния спектър. Лечението при тях дава много добри резултати. Също така лечението помага при незарастващи рани при диабетно стъпало, заболявания на нервната система като мултиплена склероза и други неврологични заболявания.
В последно време става все по- популярно, защото децата страдащи от заболявания от аутичния спектър се увеличават- ако преди са били едно на хиляда преди 15 години, сега честотата е едно на 80, а резултатите след терапия с ХБО са много добри и са налице.
От 4- 5 барокамери в България, сега има вече над 20 центъра, в почти всички големи градове и затова броят на хората, търсещи лечението започна да се увеличава. Ние в мащаб Европа, мисля, че сме в първата петица по брой на барокамерите и това е нещо много добро за нашата държава.
– Какво бихте казал на онко болните хора, каква да е тяхната надежда?
– Да имат вяра и доверие в лекаря който ги лекува, да имат вяра и оптимизъм за себе си, защото е доказано, че даже и в най- тежките стадии, със съвременните средства на лечение, може да се получи благоприятен резултат. Трябва да има съвместно потенциране, на усилията на лекарите, на нашите усилия, заедно с волята на болния да оздравее. Защото животът се дава веднъж. Мисля освен това, че имаме голям напредък, особено в лъче- и химиотерапията.
– Кметът на Бургас Димитър Николов съобщи неотдавна, че предстои да пристигне и да заработи супер скъпа и модерна апаратура в Онкодиспансера през пролетта идната година?
– Ние в момента строим нова сграда, която се намира до основниа ни център. В тази сграда ще бъде най- съвременната и най- модерна в България, последно поколение апаратура за откриване на раковите заболявания и метастазите. Едната ще бъде така наречената позитрон емисионна томография- /ПЕТ/СТ/, която открива туморни метастази в меките тъкани, а другата СПЕКТ/СТ – която открива разсейки в костите, така, че с набичната апаратура ще имаме пълен завършек на диагностичния процес. Лечебният процес ще бъде подкрепен от апаратурата за брахитерапия. Целият проект е на стойност 9 168 000 лева, от които 1 834 000 лв. са собствено финансиране на Онкологичния център и 7 334 000 лв. са кредит чрез Европейския фонд за регионално развитие. Надяваме се, в рамките на средата към есента на следващата година, да започне да функционира.
Нашият гост
Професор Христо Бозов е роден в Смолян. Завършва магистратури по медицина през 1986 година, и здравен мениджмънт през 2004 година в Медицинския университет във Варна и през 2000- та година защитава дисертация на тема „Хипербарна оксигенация в комплексното лечение на острите интоксикации с въглероден окис“. През 2004 година се хабилитира като доцент по анестезиология и реанимация, а през 2015 година- като професор.
В момента е управител на Комплексен онкологичен център- Бургас и е декан на факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ към университет “ Проф. д- р Асен Златаров“ в морския град. През периода 2008- 2013 г. е бил зам. кмет на Варна, а преди това- началник на Военноморската болница- от 2001 до 2008 година.