Днес е Световният ден за борба с онкологичните заболявания

Днес е Световният ден за борба с онкологичните заболявания

4 февруари е Световният ден за борба с онкологичните заболявания, на който тази година “Комплексен онкологичен център- Бургас”ще е отбележи с лекция „Овариален карцином: ранна диагностика, преди късни симптоми . Постави предизвикателство пред себе си – изследвай се !” с лектор Д-р Павел Добрев – Началник на отделение по Онкогинекология към „КОЦ- Бургас” с любезното сътрудничеството на сдружение „Онкоболни и приятели“.
Освен представянето на лекцията, д-р Добрев и д-р Консулова ще участват в дискусия за важни теми и наболели проблеми на пациентите с онкологични болести.
Лекцията ще се проведе във вторник на 04.02.2020г. от 18:00 ч. в Поликлиника на „КОЦ-Бургас” , бул. „Демокрация „ № 86, ет.4.
Онкологичните заболявания са сред основните причини за смъртност в световен мащаб. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и рака на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.
Редица рискови фактори са причина за появата и развитието на туморните заболявания, но те не могат да се разглеждат изолирано. Комбинации от различни външни фактори, фактори на организма и психичното здраве могат да провокират поява на един или друг тумор. Водещ фактор за риска от тумори на белите дробове е тютюнопушеното, но не бива да се пренебрегва и рискът за т. нар. пасивни пушачи. Все по- често се дискутира значението на факторите физическа активност и наднормено тегло. Те се свързват с по-висока заболеваемост от тумори на млечната жлеза, колоректален рак, тумори на простатата, женски гениталии.
Най-важното за по-ранната диагноза е самонаблюдението. При появата на симптоми като например стомашен дискомфорт, кашлица и тежест в гърдите, промяна на теглото без причина, е необходим незабавен преглед при лекар-специалист.
Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на бурно развитие и поява на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. Въвеждат се по-нови методи на хирургично лечение, а с помощна на авангардни технологии се прецизира лъчетерапията без да се увреждат по никакъв начин здравите тъкани.