Екип  на отделението по онкогинекология към КОЦ-Бургас отстраниха успешно 8-килограмов тумор от матката на 36-годишна жена

Екип на отделението по онкогинекология към КОЦ-Бургас отстраниха успешно 8-килограмов тумор от матката на 36-годишна жена

Пациентката е имала оплаквания в продължение на около 2 години, коремът й бе подут все едно е бременна в деветия месец
Снимка: Д.М. преди (вляво) и след операцията, жената благодари на екипа на Комплексния онкологичен центъри призова по-често жените да ходят на контролни прегледи

Изключително тежка операция извършиха специалистите онкогинеколози в КОЦ-Бургас. Специалистите успяват да спасят живота на 36-годишна жена, която заради факта, че не е посещавала лекар в последните 2 години, не е обърнала внимание на това, че корема й расте. Всъщност Д.М. мислела, че „просто е наддала някой килограм“. Реалността обаче се оказва коренно различна – в стомаха й расте огромно туморно образувание.
Тя пристига на преглед в онкогинекологията на КОЦ-Бургас преди малко повече от месец – на 6 декември. Препратена е от лекарката й в Айтос, която е установила огромна миома след преглед. Оплакванията й са привидно тривиални – често ходене по малка нужда и леки болки. След редица изследвания, лекарите установяват, че туморното образувание обхваща целия й малък таз, както и коремната кухина. То е с размери 34 сантиметра и тежи цели 8 килограма.
Флагман.БГ се срещна с Д.М. няколко дни преди операцията, за да разговаря с нея. Тя бе изключително уплашена от ситуацията и изглеждаше, че изпитва вина за това, че дълго време не е отишла на лекар въпреки, че е проявявала сериозни симптоми.
„Забелязах, че коремът ми расте преди 2-3 месеца. Мислех, че съм напълняла, но започнах да забелязвам промени в тялото си – много по-често посещавах тоалетната, изпитвах парене. Затова реших да си направя контролен преглед – за първи път от 14 години, откакто родих сина си“, разказа пациентката. Тя
Предстои тежка операция – туморното образование трябва да се отстрани възможно най-бързо, защото е засегнало много от другите вътрешни органи. Проблемът обаче е, че в хода на изследванията се оказва, че пациентката страда от рядко хематологично заболяване, което допълнително усложнява ситуацията. При това състояние се наблюдава повишение на червените кръвни телца, висока хемоконцентрация със стойности на хемоглобин 198 при норма до 140 които в случая на Д.М. са многократно над нормата. „Това е рисково, защото има опасност от тромбози по време на операцията и след това. Затова пациентката претърпя едноседмично много стриктна предоперативна подготовка, няколко консултации с хематолог Д-р Лалева която прецизно коригира кръвните показатели. Нашите анестезиолози, на базата на тези изследвания подбраха точната анестези, обясни д-р Веселина Костова, която заедно с д-р Нина Добрева е била асистен по време на операцията.
. Случаят бе изключително сложен, но и от лекарска гледна точка – много интересен. Жената бе с много завишени стойности на хемоглобина, което превръща кръвта й в изключително гъста. Нашите хематолози ни препоръчаха преди операцията на пациентката да се извърши кръвопускане – намаляне на общия обем на кръвта в организма и извършването на всичко възможно тя да се разреди, за да няма усложнения“, обясни на свой ред д-р Нина Добрева.
Самата процедура пък се осъщетвила седмица след настаняването на Д.М. в болницата. Операцията представлява отваряне на коремната кухина и отстраняване на образованието – изключително тежка операция, при която 8-килограмовата формация, достигаща от малкия таз на жената чак до ребрените дъги, е отстранена успешно. Водещ оператор е Д-р Добрев началник отделение. За щастие формацията се оказва доброкачествена и това при подобни случаи с женските полови органи не са единични.” От както започнах работ а в онкогинекология всяка седмица имаме случай с туморни формации над 10 см което е изключително тревожно коментира д-р Веселина Костова” „Отново трябва да посъветваме жените – преглеждайте се регулярно! Такива случаи се избягват много бързо и лесно си редовна профилактика. При случаят с Д.М. се стига до всичко това, само защото от 14 години не е посещавала гинеколог и какъвто и да е лекар“, подчерта още д-р Добрева.
Днес, само месец по-късно, 36-годишната Д.М. вече е добре. Операцията е зарастнала и предстои вадене на конците. Следа от огромният корем, който в началото на януари бе достигнал до размери, подобни на бременност в деветия месец, няма и следа. А радостта, че всичко е преминало добре се чете дори в очите на жената.
„Чувствам се много добре, благодарение на д-р Добрев д-р Костова и д-р Добрева .Благодря и на Д-р Маринова анестезиолог и д-р Лалева –хематолог който със положиха толкова усилия за да оживея . Преди операцията бях изключително уплашена, а сега знам, че ще мога да отгледам детето си. Страхотно беше отношението на целия екип към мен. Пожелавам им все така да се отнасят към пациентите си и да продължат да са професионалистите, които доказаха че са“, каза пациентката, от чиито корем бе отстранен успешно 8-килограмовият тумор.