Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Онкологът д-р Ася Консулова от Бургас сподели за Радио „Фокус“ – Бургас, че най-честите онкологични болести и при двата пола се различават, като при жените най-честото онкологично заболяване е карцином на гърдата, докато при мъжете най-често срещаният карцином е този на белия дроб

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Онкологът д-р Ася Консулова от Бургас сподели за Радио „Фокус“ – Бургас, че най-честите онкологични болести и при двата пола се различават, като при жените най-честото онкологично заболяване е карцином на гърдата, докато при мъжете най-често срещаният карцином е този на белия дроб

Днес отбелязваме Световния ден за борба с рака. Онкологът д-р Ася Консулова от Бургас сподели за Радио „Фокус“ – Бургас, че най-честите онкологични болести и при двата пола се различават, като при жените най-честото онкологично заболяване е карцином на гърдата, докато при мъжете най-често срещаният карцином е този на белия дроб. Повече прочетете в пълния текст на интервюто.

Фокус: Д-р Консулова, кои са най-често срещаните онкологични заболявания в наши дни?

Д-р Ася Консулова: След карцином на гърдата като най-често срещано онкологично заболяване при жените и след карцином на белия дроб като най-често срещано заболяване при мъжете, се срещат карцином на дебелото черво, карцином на стомаха и овариалният карцином, който е най-честият гинекологичен тумор при жените. Различни са и като цяло всеки един човешки орган би могъл да бъде засегнат от карцином. Има много други фактори, освен наследствеността и онкологичните болести, които водят до развитието на карциноми при пациентите.

Фокус: Засягат ли различните онкологични заболявания различните възрасти?

Д-р Ася Консулова: Да, различните болести се срещат при различните възрасти. По принцип с напредване на възрастта се счита, че нараства броят на промените, които остават некоригирани в човешкото тяло, мутации, които биха могли да доведат до по-често развитие на карциноми и затова при възрастта 60-70 години има по-чести онкологични болести, които се срещат. Чревни карциноми, карцином на гърдата, карцином на белия дроб, карцином на стомаха, както и овариалните карциноми се срещат по-често в по-напреднала възраст. Има някои онкологични болести, които се срещат по-рано и при по-млади хора и не е задължително те да бъдат генетично обусловени, има много други фактори. Реално всяка възраст би могла да бъде засегната от карцином.

Фокус: Вредните храни, алкохолът и цигарите влияят ли негативно и допринасят ли за развитието на онкологични заболявания или не винаги играят роля?

Д-р Ася Консулова: Принципно вредните фактори както на живота, така и на околната среда се отразяват на риска от развитие на туморни болести. Известно, че тютюнопушенето се свързва с по-често развитие на карцином на белия дроб и карцином на пикочния мехур, но пък няма влияние за карцином на гърдата, където хроничният прием на алкохол се счита за рисков фактор. Като цяло здравословният начин на живот е предпоставка за избягване или за по-късна поява на каквито и да било болести, не само ракови такива.

Фокус: Какви превантивни мерки може да предприемем, за да намалим риска от евентуално онкологично заболяване?

Д-р Ася Консулова: Превенцията е нещо, което разделяме на първична и вторична, тоест преди да има някаква болест. Затова първичната профилактика, здравословният начин на живот, избягването на стреса, достатъчната физическа активност в ежедневието са неща, които са полезни за всички нас. След развитието на карцином, тогава вече зависи от стадия на болестта и ние търсим рано проблеми, това вече е вторичната профилактика, при която проследяваме пациентите. Така или иначе има много скринингови програми, много профилактични прегледи, които се правят от различните специалисти, тъй като всеки е с различна насоченост, затова профилактиката изисква регулярно проследяване на пациентите преди проява на симптоматика. Друго нещо, което е много важно е, ако се появят симптоми, да не се отлага консултацията с лекар. Често, когато говорим с нашите пациенти, те казват, че имат определени оплаквания от много време, но не са потърсили лекарска помощ. При поява или динамика на симптомите е добре да се потърси консултация със съответен специалист.

Фокус: Какво е мнението Ви за информацията относно онкологичните заболявания, която бива публикувана в интернет?

Д-р Ася Консулова: Интернет е едно огромно пространство. Има проучване на една португалска лекарка от САЩ, която е проследила информацията за карциномните болести, която се публикува в интернет и се оказва, че едва под 10% от тази информация е стойностна. Това означава, че нещата, които четем трябва да бъдат от съответни сайтове. Не може да четем 5 или 10 симптома, които често са неспецифични дори и като комбинация и да си поставяме диагноза през интернет. Когато един човек е на 20 години, а друг на 60 и двамата могат да имат еднакви симптоми, но в единия случай да не означават нищо, а в другия случай да става дума за тежка болест. Така че не само симптомите, но прегледът и общуването с човек насреща, който има опит и познания е изключително важно. Самолечението често може да помогне на много болести от типа на грипа, но има ли симптоматика, която е неясна не д-р „Гугъл“ и д-р „Интернет“ поставят диагнозата, а специалистът. Така че, ако има нещо, консултацията с лекар винаги е в полза на пациента, като разбира се, лекарят е необходимият специалист, защото болестите са доста различни помежду си и няма един лекар, който да може да диагностицира или лекува всяка болест.

Мария КУРТЕВА