Благодарим на всички, които присъстваха този месец  на Инициативата – OncoHelp с  лекцията  ни  „Овариален карцином: ранна диагностика, преди късни симптоми„ с лектор Д-р Павел Добрев – Началник на отделение по Онкогинекология към „КОЦ- Бургас”

Благодарим на всички, които присъстваха този месец на Инициативата – OncoHelp с лекцията ни „Овариален карцином: ранна диагностика, преди късни симптоми„ с лектор Д-р Павел Добрев – Началник на отделение по Онкогинекология към „КОЦ- Бургас”

Ракът на яйчниците
/овариален карцином/ е онкологично заболяване, което най-често възниква в епителните клетки на яйчника. От всички видове гинекологични карциноми този на яйчниците има най-лошата прогноза.
Ракът на яйчника заема трето място по честота на локализация, след рака на маточната шийка и рака на матката, сред карциномите на женските полови органи, но е на първо място по леталитет. Причините за популяризирането на този тумор с другото има „silent killer” („тихият убиец“) са липса на симптоматика в ранните стадии на болеста, късна диагностика и липса на ефективен скринингов метод.

Основни рискови фактори
1. Синдрома на Lynch – наследствен неполипозен карцином на дебелото черво.
2. Напреднала възраст на пациентките (особено постменопаузална).
3. Нераждали жени или жени с първа бременност над 35-годишна възраст.
4. Диета, богата на животински мазнини, водеща до повишено производство на стероидни полови хормони.
5. Затлъстяване – смята се че, жените с наднормено тегло имат повишен риск за развитие на овариален карцином.
6. Има проучване, че жени,които са лекувани по повод на безплодие, проявяват повишен риск риск за развитие на овариален карцином.
7. Раса – Заболяването се среща по-голям процент при бялата раса.
Лечение
Препоръчителното съвременно лечение е индивидуализирано, т.е. индивидуален подход при всяка една пациентка. Определящи фактори за това са възрастта, общото състояние на пациента, желанието на пациентката за бъдеща бременност, стадият на заболяването и хистологичният вариант на тумора.
Хирургичното лечение е метод на пръв избор.
При ранните стадии на болестта, когато туморният процес е ограничен в единия или в двата яйчника – отстраняването на матката с двата аднекса е достатъчно и прогнозата за преживяемост при пациента е добра.
При напредналите стадии хирургичното лечение се прилага само, когато можем да постигнем пълна резекция на тумора и пациентът е подходящ за това, в противен случай пациентите се подлагат на химиотерапия, рестадиране на процеса и отложена хирургия.
Пациентите трябва да бъдат отговорни към здравето си и да посещават ежегодно акушер-гинеколог за профилактични прегледи, независимо че са в постменопаузална възраст, да обръщат внимание на най-малката промяна в техния организъм, да не се страхуват от това да чуят диагнозата, когато все още е рано, отколкото да изчакват във времето и процесът да напредва.

И за да продължим темата с отговорното отношение към здравето ни, напомняме, че все още можете да направите преглед при лекар УШИ-НОС-ГЪРЛО на преференциална цeна в “Комплексен онкологичен център- Бургас”.
До края на м. февруари!