Топ акушер-гинеколог оперира в Бургас

Топ акушер-гинеколог оперира в Бургас

Известен акушер-гинеколог от Варна оперира пациенти с тежки онкологични заболявания в Бургас, научи Грамофона нюз. Доц. д-р Елис Исмаил е тук по покана на един от най-добрите гинеколози – д-р Павел Добрев. Двамата се познават от години, като известно време д-р Добрев е бил на стаж във варненската болница „Света Анна”, където доц. Исмаил работи.

„Пътищата ни отново се събраха и по негова инициатива направихме крачката да оформим временен екип за осъществяване на онкогинекологичните операции в Бургас”, разказа пред екипа ни д-р Исмаил.

Тя и д-р Добрев извършиха днес две тежки онкологични операции. Първата е на 64-годишна пациентка с рак на маточната шийка. Жената ляга на операционната маса след химио- и лъчетерапия. „Оперативната интервенция представлява радикално отстраняване на матката, което включва освен маточното тяло и тъканите, които са между тазовите стени и маточното тяло, и отстраняване на няколко уголемени тазови лимфни възли. Това е една от тежките хирургии в областта на онкогинекологията. Три часа беше операцията, но мина перфектно”, разказа още топ акушер-гинекологът.

Тя и д-р Добрев са били асистенти в различни и много операции, но за първи път тук, в Бургас, сега двамата си асистират по време на сложните интервенции.

Малко след интервюто ни двамата медици се приготвиха за втората операция днес. При нея пациентка е с рак на маточното тяло.

„Този тип туморно образувание се нуждае от прецизно хирургическо стадиране (бел.ред. – да се определи точното място на тумора) и не е достатъчно само да се отстрани маточното тяло. Ние ще направим и лимфна дисекция, за да може да сме сигурни, че пациентката няма метастази в лимфните възли. Или ако има такива, в зависимост от статуса им да бъде индивидуализирано оперативното лечение”, разясни д-р Елис Исмаил.

Пренебрегват ли българските жени гинекологичното си здраве, очаквайте в специалното интервю на Грамофона нюз с доц. д-р Елис Исмаил.