Доц. д-р Елис Исмаил: Жените отказват да посещават гинеколог след менопауза

Доц. д-р Елис Исмаил: Жените отказват да посещават гинеколог след менопауза

Доц. д-р Елис Исмаил е акушер-гинеколог. Завършила е медицина в Медицински университет-Варна и работи в МБАЛ „Света Анна”. Доц. Исмаил практикува активно в областта на онкогинекологията, оперативната гинекология и минимално инвазивната хирургия. Има редица специализации в областта на онкогинекологията в Македония, Германия, Унгария и Франция. Автор и съавтор е в повече от 140 публикации в наши и чуждестранни списания. От този месец акушер-гинекологът оперира пациентки с тежки онкологични заболявания в Бургас. Кои са най-честите онкологични заболявания? Колко често е добре дамите да си правят профилактични прегледи? Интервю на Грамофона нюз с доц. д-р Елис Исмаил

Д-р Исмаил, пренебрегва ли българската жена гинекологичното си здраве?

Моят десетгодишен опит в практиката показва, че пациентките са много отговорни към своето здраве и редовно спазват профилактичните си прегледи. Единственият ми съвет към тях би бил освен да посещават ежегодните си гинекологични прегледи, те да бъдат правени при специалист, който наистина е насочен към онкологичната част.

Идеята на тези онкологични прегледи всъщност е ранното откриване на предраковите изменения било то на маточната шийка, или ранна диагностика на яйчниковите тумори. Моето наблюдение е, че понякога пациентките въпреки че посещават ежегодно гинеколог и си правят профилактичните цитонамазки, при тях се изтърва ранното предраково изменение. Това от своя страна води до късна диагностика и късно лечение.

Кои са най-честите онкогинекологични заболявания при жените?

По данни на Националния раков регистър едно от заболяванията е ракът на матката. До преди 4-5 години беше ракът на маточната шийка. В момента може би благодарение на ранната ни диагностика чрез цитонамазките, откриваме ракът на маточната шийка все по-рано и го предотвратяваме като инвазивен вариант. Ракът на маточната шийка е в много близка честота с рака на матката, но остава на втора позиция. Макар и ракът на яйчника да е с по-ниска честота, за съжаление той е с по-лоша прогноза относно преживяемостта на пациентите. Но Слава Богу е по-рядък.

Кои са симптомите при тези тежки заболявания?

Жените трябва да обръщат внимание на нерегулярно менструално кървене, прокървяване между две менструации, кървене след полов контакт, хронично вагинално течение, което продължава дълго време и не минава след месец на лечение, тежест, болка в малкия таз , подуване на корема. Това са общо взето симптомите, заради които дамите трябва задължително да посетят гинеколог.

Кои дами обръщат повече внимание на гинекологичното си здраве – нераждалите жени или по-възрастните?

Факт е, че пациентките след менопауза, абсолютно отказват да посещават гинеколог. Те не са застраховани и обикновено тогава се увеличава честотата както на рака на матката, така и на рака на яйчника. Независимо, че жените са влезли в менопауза, те трябва да посещават акушер-гинеколог. Масово дамите, които са в репродуктивна възраст, са тези, които са отговорни и често посещават гинекологичния кабинет.

А колко често е добре да се правят гинекологични прегледи?

При условие, че всичко е наред, а предходната цитонамазка при жената е в нормалната група и тя няма никакви оплаквания в момента, веднъж годишно е достатъчно да се посети гинеколог.

Какво най-често ви казват вашите пациентки, дори и да нямат гинекологичен проблем?

Най-често разговаряме за ендокринологични проблеми и много често обсъждаме какви могат да бъдат подходите в определени ситуации, както и какви могат да са причините за различни хормонални проблеми.

Какво бихте посъветвала жените?

Следете за симптомите, които не са нормални. Ако забележите нещо ново, което се появи, не го игнорирайте, защото ви е страх. При най-малкия проблем, който се появи, посетете незабавно гинеколог, но не се страхувайте! И не на последно място- спазвайте хигиена, тя е много важна за здравето ни.