Кметът на Малко Търново Илиян Янчев лично докара новата линейка в двора на КОЦ-Бургас

Кметът на Малко Търново Илиян Янчев лично докара новата линейка в двора на КОЦ-Бургас

30 Март 2020, Понеделник, 15:43 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

Медицинският автомобил е почти нов, на едва 8800 км, разполага с модерно оборудване

Кметът на Община Малко Търново лично докара новата линейка в двора на Комплексния онкологичен център в Бургас. По-рано днес, както Флагман.бг писа, линейката е безвъзмездно предоставена за периода на извънредното положение заради разпространението на COVID-19 от кмета Илиян Янчев, а ключовете за придобивката получи управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов.

В момента КОЦ-Бургас разполага само с една линейка, която е в доста критично състояние. Новият медицински автомобил е произведен през 2014 година. Дарен е на Община Малко Търново по европейска програма към Министерството на регионалното развитие и почти не е ползван. Километражът му показва 8800 км, а вътре е модерно оборудван – с кислородни бутилки и възможност за подаване на кислород.
Община Малко Търново дари чисто нова линейка на КОЦ-Бургас

„Сигурен съм, че мястото на линейката е точно тук. Малко Търново се оказва зародишно ядро на много медици, които са продължили професионалния си път именно в КОЦ-Бургас. И като професионалисти вярвам, че линейката ще върши повече работа тук и ще бъдат спасени много човешки животи с нея, докато тече кризисното положение. Това е един жест от жителите на Малко Търново към Онкодиспансера в Бургас. В тази ситуация е много важно да бъдем човеци и да си помагаме. Думите „солидарност” и „съпричастност” не трябва да бъдат само лозунги, а да го показваме и да бъдат част от нашето ежедневие, за да се оцелеем след тази ситуация“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

„В този момент не може да подадем ръка, не можем да се прегърнем, но с това дарение показваме, че имаме загриженост един към друг. Лично аз искам да стисна ръката на проф. Бозов, но ще го направим на един по-късен етап“, допълни още Янчев.

Медицинският автомобил е временно дарен на Комплексния център, предвид тежкото извънредно положение към момента и наличието на болни пациенти, които се нуждаят от спешна помощ. Десетки медици от КОЦ-Бургас посрещнаха с отворено сърце новата придобивка в двора на лечебното заведение.

„В КОЦ-Бургас наличието на втора линейка е изключителна необходимост, тъй като центърът разполага с две бази. Едната е непосредствено до УМБАЛ-Бургас, където са отделенията по онкология, хирургия, гинекология, гастроентерология, реанимация, а другата база е в центъра (до Наказателния паркинг), където е отделението за лъчетерапия и самата поликлиника, и предвижването на болните става с тези линейки. В много голяма степен се налага болните, които са лекувани по хирургичен начин, след това или преди това да минат през лъчетерапия или химиотерапия. А в корпуса в центъра е отделението по палиативни грижи и част от онкологичното отделение, така че транспортът за нас е изключително важен. Надяваме се в близко време да построим още една сграда – Корпус 4, в който да бъде преместено всичко, което сега е в УМБАЛ-Бургас. Така ще бъде много по-удобно за пациентите“, каза управителят на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов.

Той добави, че до този момент цялата логистика по транспорта е създавала много неприятно ситуации, но това ще остане в миналото. Проф. Бозов изказа огромната си благодарност към жителите на община Малко Търново и на кмета Илиян Янчев за този жест.

„Призовавам хората в тези трудни времена да се пазят и да се доверяват на лекарите. Ние от своя страна, не само лекарите, но и целият медицински състав, полагаме отговорни грижи за съхраняване на здравето“, увери проф. Бозов.

По време на срещата стана ясно, че Комплексният център ще получи подкрепа и от Община Бургас – шлемове и костюми ще бъдат раздадени на медицинския персонал, за да може да бъдат защитени, в случай, че се наложи да приемат заразени с COVID-19 пациенти.