Д-р Динко Динев: Имате ли дори минимални и неспецифични оплаквания от храносмилателната система, потърсете гастроентеролог

Д-р Динко Динев: Имате ли дори минимални и неспецифични оплаквания от храносмилателната система, потърсете гастроентеролог

Д-р Динко Динев e онкогастроентеролог в Комплексен онкологичен център – Бургас. Специалистът е на 31 години. Завършва Медицинския университет във Варна. След това специализира и работи в клиниката по гастроентерология на УМБАЛ Св. Марина Варна като част от екипа на проф. И. Коцев и доц. М. Мирчев, като в края на 2018 година издържа успешно изпита за специалност гастроентерология във ВМА-София. От година работи в Бургас, а от месец в отделението по онкогастроентерология в Онкологичния център. Днес началникът му проф. Христо Бозов официално представи младия лекар. При какви симптоми пациентите трябва да се обръщат към него? Как трябва да се храним? Кои храни не се препоръчват за консумация? Интервю на Грамофона нюз с д-р Динев.

Защо се насочихте точно към специалността гастроентерология?

Още по време на обучението ми като студент гастроентерологията ми беше любим предмет. Не съм имал колебания към други специалности и твърдо реших това да бъде моята професия занапред.

Д-р Динев, кои са най-честите симптоми, които водят пациентите при гастроентеролога?

Гастроезофагеалната рефлуксна болест и пациентите с дразнимо дебело черво са основния контингент хора, които най-често посещават един гастроентеролог.

При кои симптоми пациентите трябва да се обърнат към Вас като онкогастроентеролог и какво трябва да знаят?

Моят съвет е каквито и симптоми да имате от горната или долната част на храносмилателната система, дори да са неспецифични и особено ако пациентът е над 50-годишна възраст или има в рода си роднини с онкологично заболяване на храносмилателната система, да потърси консултация с гастроентерология. При тези онкологични заболявания в началото липсват специфичните и алармиращи симптоми както при един напреднал карцином и именно затова една голяма част от тях се диагностицират в късен стадий, когато възможностите за радикално лечение са много ограничени.

Понякога пациентите имат киселини, коремна болка, гадене, повръщане на кафяви материи, тежест и отслабване на тегло, липса на сила. Също така пациентът може да има затруднения в преглъщането на храна и течности. Това може да са едни симптоми, които да насочват към онкозаболяване на горната част на храносмилателния тракт.

Когато пък в изпражненията се появи кръв, има затруднено изхождане или редуване на запек и диария, трябва задължително да посети онкогастроентеролог, за да се огледа дебелото черво или да се направят други изследвания. Нека пациентите да са спокойни, че когато имат такива оплаквания и дойдат в отделението по онкогастроентерология в КОЦ-Бургас, ще бъде направено най-доброто за тях.

Карциномът на стомаха е едно от най-злокачествените заболявания и обикновено се открива в по-късен стадий. Друг много опасен рак е този на панкреаса, който също много трудно се открива навреме. Обикновено когато се открие, вече е късно за лечение. Пациентите трябва да знаят, че при всяка промяна на цвета на кожата към жълто, става въпрос за запушване на жлъчните пътища и трябва незабавно да се потърси помощ.

Кои неща водят до срив в регулацията на работата на стомаха?

Освен неправилното хранене, голямо значение има и емоционалното състояние на човека. Наличието на стрес и напрежение в ежедневието също оказват доста съществена роля, могат да засилят едни налични симптоми и то значително.

Храненето е изключително важно за всеки човек, но как трябва да се храним?

Най-правилно е храненето да се осъществява на по малки порции, но при по-чест прием. Храненията за деня трябва да са минимум три, по възможност четири-пет, но с по-малко количество храна. Крайностите и в двата случая са нездравословни – това са гладуването и съответно преяждането.

Какво е мнението Ви за по-честото приемане на пробиотици?

Напоследък употребата на пробиотици нараства и от тях може да има множество добри ползи. Много често определени симптоми могат да бъдат овладени само с прием на пробиотици.

Как правилно да комбинираме течностите с храната?

Течности по време на хранене могат да бъдат приемани и това не е нездравословно. Въпросът е да не се прекалява. За да протече нормално един храносмилателен процес, трябва да има и определено количество вода. Като най-добре е течностите да бъдат приемани преди храна.

Кои храни не препоръчвате за консумация?

Много трябва да се внимава и да се избягва употребата на храни, които могат да окажат съществено вредно влияние върху организма, като например прекомерната консумация на сол, храни, съдържащи нитрати и други канцерогенни вещества, чиято дългогодишна и постоянна употреба може да има доста лоши последствия.

Тютюнопушенето също се включва в тази графа. Алкохолът, газираните напитки с всички консерванти, които съдържат, също трябва да бъдат избягвани. В ежедневното меню винаги трябва да има достатъчно количество пресни плодове и зеленчуци богати на витамини, антиоксиданти и фибри, оказващи протективно влияние срещу развитието на онкологичните заболявания на храносмилателната система и спомагащи храносмилателните процеси.

Какво показват данните – намаляха едни от най-честите заболявания на стомаха като гастрит и язва?

За последната една година в Бургас открихме доста случаи на стомашни и дуоденални язви.

Какво бихте посъветвали бургазлии, за да имат добро здраве?

Да се хранят здравословно, да избягват колкото се може всички вредни храни, да имат физическа активност. Да ограничат, ако е възможно стреса, който се появява в ежедневието ни.

Д-р Динев приема пациенти всеки вторник и четвъртък в Комплексен онкологичен център в Бургас.

Ако искате да си запишете час при специалиста, може да го направите на телефон: 056/53 10 68; 056/82 01 42; 056/87 66 63