Доц. д-р Елис Исмаил: Скъпи дами, никога не забравяйте профилактичния си преглед при гинеколог

Доц. д-р Елис Исмаил: Скъпи дами, никога не забравяйте профилактичния си преглед при гинеколог

Доц. д-р Елис Исмаил е акушер-гинеколог. Завършила е медицина в Медицински университет-Варна и работи в МБАЛ „Света Анна”. Практикува активно в областта на онкогинекологията, оперативната гинекология и минимално инвазивната хирургия. Има редица специализации в областта на онкогинекологията в Македония, Германия, Унгария и Франция.От няколко месеца акушер-гинекологът оперира пациентки с тежки онкологични заболявания в Бургас заедно с екипа на д-р Павел Добрев от Комплексния онкологичен център в Бургас. Интервю на Грамофона нюз с доц. д-р Елис Исмаил

Доц. Исмаил, от няколко месеца идвате в Бургас за тежки онкологични операции. Добре ли се сработихте с екипа на д-р Павел Добрев от КОЦ-Бургас?

През месеците, през които идвам, работата с д-р Добрев и неговия екип, протича нормално и без никакво напрежение. Поводите, заради които идвам в Бургас може да не са много хубави, но ефектът от тях е полезен за пациентите, защото нашата цел е да им помагаме с най-доброто, което можем.

За няколко месеца оперирахте доста пациентки в Бургас. Приключва или продължава съвместната работа с бургаския екип?

Вече спрях да броя операциите, които извършваме в Бургас. Ако преди месеци разстоянието от Варна дотук ми се струваше голямо, то сега – сравнително кратко. Добрата колаборация между мен и бургаския екип по онкогинекология ще продължи и занапред.

Д-р Добрев ни е виждал как работим, когато беше студент при нас. Това породи едно огромно доверие между мен и него. Ние освен в професионалните среди, се срещаме и извън болницата и комуникираме. Това още повече подобрява връзката между нас като колеги.

Доц. Исмаил, чести или по-редки са онкогинекологичните операции, които извършвате?

Факт е, че злокачествените образувания в България са на едно от първите места като заболеваемост и смъртност. Ние работим основно в областта онкогинекология и затова в нашето ежедненвие се срещаме по-често с тези пациенти.

Какво бихте посъветвали жените, за да не стигат до тежки операции?

Най-важното е жените да не забравят профилактичните си прегледи, които да бъдат мотивирани от акушер-гинеколозите, дори и дамите да нямат никакви оплаквания. Те трябва ежегодно да посещават акушер-гинеколог. Това се отнася и за пациентките, които са след менопауза. Преглед при колегите трябва да се прави и когато жените забележат, че се случват някакви промени в менструалния им цикъл, когато той липсва, станал е по-чест или ако имат по-обилно кървене. А при болка дамите трябва обезателно да се насочат към специалист.

А какво бихте казала на тези дами, които не правят профилактичния си преглед веднъж годишно, а през няколко години?

Някои пациентки си казват, че когато нямат болка, значи всичко им е наред и нямат здравословен проблем. За да можем ние да хванем в ранен стадий злокачествените заболявания, жените трябва да извършат ежегодните си профилактични прегледи. Именно в ранните стадии тези заболявания нямат абсолютно никакви симптоми и показатели, с които да могат да се ориентират да посетят акушер-гинеколог. Много е важно тези прегледи да се правят редовно, дори и без никакви оплаквания от страна на жената.

Преди години или сега се говори повече за профилактика на женското здраве?

Пациентите са много богати на информация. Благодарение на интернет те могат да имат достъп да абсолютно всякакъв вид информация, включително до медицинската информация, дори до учебници на всякакъв вид и език. Аз съм сигурна, че тази информираност помага на пациентите да бъдат по-отговорни към здравето им. Колкото повече се анонсира и показва даден вид от заболяванията, толкова повече дамите ще разбират, че те не са застраховани по никакъв начин.

Д-р Добрев, споделете на читателите и вашите впечатления от операциите, които извършвате съвместно с доц. Исмаил и проф. Корновски?

Операциите, които извършваме с едни от най-добрите онколози в страната, се правят при изключително добра екипност. Постоянно се допитваме до проф. Явор Корновски и доц. Елис Исмаил от Варна. Нашият екип работи много добре с тях. Разбираме се отлично като морски хора. Голям плюс е, че те са близо до Бургас. Спокоен съм, че бургаските пациенти получават най-добрата медицинска грижа. Това, че разстоянието между двата морски града е по-малко, скъсява периода на подготовка на операциите. Благодарение на проф. Корновски и доц. Исмаил вдигаме нивото и компетентността на хирургията в Бургас и разширяваме кръгозора на оперативните техники.