Д-р Консулова и д-р Динев: Рискът от коронавирусната инфекция не е малък, но рискът при нелекуване на агресивна онкологична болест е много по-голям

Д-р Консулова и д-р Динев: Рискът от коронавирусната инфекция не е малък, но рискът при нелекуване на агресивна онкологична болест е много по-голям

Д-р Ася Консулова-Kирова е медицински онколог. Работи в Комплексния онкологичен център – Бургас. Заедно с колегата си, Д-р Динко Динев, който e онкогастроентеролог в лечебното заведение, се грижат и лекуват всекидневно пациенти със злокачествени заболявания. Двамата са работили заедно още от университетската болница „Св. Марина” във Варна, като и сега продължават рамо до рамо да помагат на бургазлии в борбата им с онкологичните болести. Как се промени работата на лекарите по време на пандемия и какво трябва да знаят пациентите, интервю на Грамофона нюз с д-р Консулова и д-р Динев.

Д-р Консулова, промени ли се работата в ежедневието ви заради извънредното положение и мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса?

В началото имаше значителен отлив на пациенти поради страх и притеснение от разпространението на коронавирусната инфекция. Започнахме да виждаме как някои хора заради страха си от инфекцията не търсят лекарска помощ и болестта им се открива в по-напреднал или симптоматичен стадий, което се превръща в проблем и за нас, и за самите пациенти. С времето започнахме да разделяме пациентите на различни групи, които са с различен приоритет.

Примерно пациенти с болест, която спешно трябва да се лекува или такава, чието лечение позволява отлагане за различен период от време. Няма как постоянно да отлагаме пациенти и техните проблеми, защото има риск от заразяване с вируса. С колегите от целия диспансер се опитваме така да разпределяме пациентите, че на първо място да намалим риска за тях, но в следващото време да не спираме лечението на онкологичната болест. Рискът от коронавирусната инфекции не е малък, но рискът при нелекуване на агресивна онкологична болест е много по-голям. Съответно търсим баланса между двете неща.

По съобразен график ли минават работните ви дни, откакто бе обявено извънредното положение или как протича приемът на онкоболни пацинети?

Графикът стана нещо относително. Има моменти, в които тук има доста хора, а ние първо се стараем да няма струпване на много пациенти на едно място. Има моменти на натрупване на емоционално напрежение. Понякога има пациенти, които искат да им се назначи и проведе всичко на момента. Ако това е възможно, се случва. Всички колеги сме в постоянен виртуален контакт и организираме много неща по телефон и имейл.

Не сме спрели нито за момент да работим и в КОЦ-Бургас винаги има лекар на разположение. Лечението като цяло и диагностиката не спират, но се опитваме да настъпи промяна. Например да използваме такива режими на химиотерапия, в които пациентът да може да не идва всяка седмица, а на три седмици. Изборът на вид лечение зависи и от степента на потискане на имунната система и ползата от него. Всяко решение е съобразено с баланса риск от коронавирусната инфекция и полза от лечението на онкологичната болест.

Много ли са хората, които отказват да дойдат и да се лекуват заради страх от коронавирусната инфекция?

Винаги има болести, които се откриват в по-късен стадий. Често причината е в самата болест, а не в забавяне на пациента. През последните изминали седмици и месеци имам чувството, че някои пациенти пренебрегват лекуването и диагностиката на своите болести именно от страх от епидемията. Според мен това изобщо не е добре да се случва.

Д-р Динев, какво бихте казал точно на тези пациенти, които все още не могат да се престрашат и да дойдат да се прегледат, а трябва да го направят?

Много пациенти пристигат при нас, осъзнавайки, че имат проблем. Когато те дойдат в диагностичните звена, много пъти се организира не само следващата стъпка от диагностичен процес, а всички процедури и необходими изследвания, за да се избегнат многократни посещения на пациента. Междувременно започнахме помежду си да общуваме виртуално по телефона, за да няма върнат или непрегледан пациент. Всеки един нас е на линия, за да може да отговори или помогне на друг колега със своите знания.

Д-р Динев, кое повече притеснява пациентите – страхът от коронавируса или от онкологичното заболяване?

Ще дам един пример: жена е с карцином на гърдата и провежда хормонотерапия. Когато профилактичният й преглед е през три или шест месеца и той се пада през април, спокойно може да бъде отложен след месец-два ако липсват оплаквания. Но когато говорим за пациент в метастатичен стадий със започнато лечение, лечението не трябва да спира. Много пъти пациентът идва за лечение мотивиран, знаейки какъв е проблемът. И когато види, че са взети всички противоепидемични мерки, както от здравните работници, така и организационно на рецепция, това е в негова полза.

Искам да уверя пациентите, че ще продължаваме да предоставяме най-доброто лечение и грижи в индивидуален план дори в тази сложна обстановка. Съвременната онкология продължава да се развива. Искам да кажа и още: не отхвърляйте или продължително да неглижирате оплакванията си. Ако те са продължителни, дори и да са неспецифични, трябва да потърсите помощ от специалист.

Голяма част от хората от страх да не получат лоша новина, че са болни от злокачествено заболяване, много често неглижират симптомите и закъсняват с прегледите и посещават специалистите в по-късен стадий. Искам да обърна внимание на пациентите, които имат оплакване от страна на храносмилателната система. Най-правилният подход е именно превенция и профилактика на онкозаболяванията.

Да разбираме ли, че работата ви в КОЦ-Бургас се е увеличила в пъти от преди?

Работата ни ще се увеличава и тепърва, особено когато всички ограничения и мерки паднат. Когато епидемията отмине, очакваме потокът от пациенти да е значително по-голям. В момента работата ни освен, че се увеличи и се затрудни, заради затрудненията в самите пациенти. Въпреки това ние не спираме да се опитваме да помагаме и лекуваме всички, които имат нужда от нас.

Д-р Консулова, а как преодолявате натовареността в момента?

Стараем се да сме позитивни. Всеки лекар в КОЦ-Бургас първо се стреми винаги да бъде усмихнат и приветлив. Второ – да посрещне пациента и да види какво следва да бъде свършено, а не да му задава въпроса „Ти какво правиш тук и защо си дошъл в тази епидемия?” Винаги сме работили заедно в екип. Когато човек в крайна сметка вижда резултат от доброто лечение, дори и в труден момент, остава мотивиран.

Освен нашата вътрешна организация, за да бъдем спокойни и ние, бяха осигурени средства като маски и облекла, ръкавици, шлемове. Имаме екип, който следи да се спазват ефективно противоепидемичните мерки. Отнасяме се отговорно към създалата се ситуация. Освен това имаме подкрепа от много пациенти и пациентски организации.

Спряхте засега инициативата Онко Хелп, но предполагам, че лекциите и обученията отново ще продължат?

Осмисляхме вариант това да се случва виртуално. Но преценихме, че част от пациентите биха имали затруднения и интересът към онкологичните теми сега няма да е толкова значим. Тези обучителни и опознавателни лекции няма да спрат. Сега, когато в екипа се присъедини и д-р Динев, ще имаме възможност да засегнем и доста теми, свързани с гастроентерологията. Още малко, когато обстановката се нормализира ще влезем в ритъм и с това.