СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОВАРИАЛНИЯ КАРЦИНОМ

СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОВАРИАЛНИЯ КАРЦИНОМ

Ракът на яйчниците или овариалният карцином е шестият по честота карцином сред жените в Европа, а Старият континент е сред регионите с най-висок брой на нови случаи в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска – в южноевропейските страни.
Причините за рака на яйчниците могат са много и най-общо се разделят на три: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в гените на BRCA); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).
За ранно диагностициране на заболяването лекарите съветват да се провеждат редовно профилактични гинекологични прегледи, да се води здравословен начин на живот и да се търси консултация с лекар при наличие на ранни симптоми или фамилна обремененост. Симптомите при рак на яйчниците са не специфични като коремна болка или подуване, бързо засищане след нахранване и др. и най-често в 80% от случаите са белег на хапреднала болест.
Ракът днес е пандемия. И ние се борим с нея от години. Ракът не е една болест и не се развива само на едно място в нашите тела. Той е многолик противник, но става чудовище само тогава, когато го приемем за такова. Тези кампании са много важни, за да ни научат да не се страхуваме. Когато чуем диагнозата рак, не трябва да я приемаме като присъда, а като начало на дълъг, понякога труден път. Никой не е сам по този път и ние винаги ще Ви подадем ръка и ще се борим срещу рака заедно!