12 МАЙ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО!

12 МАЙ-МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА СЕСТРИНСТВОТО!

Световен ден на медицинските сестри – чества се официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл – първата светска медицинска сестра. Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.
Честит празник на всички,изпълняващи благородната професия медицинска сестра!Продължавайте с душа и сърце,с професионализъм и всеотдайност да служите на здравето и живота на хората!
Рискувайки собствения си живот и здраве, в зоната между живота и смъртта, вашето служение е подвиг и пример, че не винаги това, което най-много плаши човека е …. Незнайното.
Благодарим ви, за всичко, което правите за нашите- ваши пациенти! Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден!
Бъдете здрави,за да дарявате здраве!

Проф. д-р Бозов