Проф. Бозов и д-р Тусчиева: Още през август стартираме работа с уникалната апаратура в Бургас

Проф. Бозов и д-р Тусчиева: Още през август стартираме работа с уникалната апаратура в Бургас

От днес Бургас вече официално разполага със супер модерна апаратура за откриване и диагностика на различни видове заболявания. В морския град пристигна дългоочакваният ПЕТ – скенер. Апаратите за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT) и апаратът за брахитерапия бяха представени от началника на КОЦ-Бургас проф. Христо Бозов и д-р Петя Тусчиева, лекар по нуклеарна медицина в лечебното заведение. Интервю на Грамофона нюз с двамата медици

Д-р Тусчиева, какво представляват най-новите апарати, които КОЦ-Бургас вече има- PET/CT и ПЕТ скенер?

Д-р Тусчиева: И двата апарата, с които се сдобихме, са диагностични. СПЕТ/КT-то, който е почти напълно монтиран, използва гама фотони. Когато инжектираме изотоп в тялото на човек, той започва да се разпада и излъчва гама фотони.

Благодарение на тази апаратура се улавят точно тези фотони, превръщат се в електрически заряди и оттам ние успяваме да получим образ на различни органи в тялото и системи. Специално СПЕТ/КT е широко използван за костна система, бял дроб, бъбреци, щитовидна жлеза, лимфни възли, главен мозък, сърдечно-съдова система.

ПЕТ скенерът се използва основно в онкологията за проследяване на пациентите, за проследяване ефектът на лечението, което е проведено от колегите терапевти, хирурзи, лъчетерапевти до стадиране на заболяването при ранно откриване на метастази.

Тази апаратура единствена ли е на територията на Бургас и областта?

Д-р Тусчиева: Да. Важно е да се отбележи, че досега не е имало такива апарати в региона. На много места в страната има ПЕТ скенери, като в Южна България с позитронна емисионна томография разполагат в Пловдив и Панагюрище. В Северна България има само във Варна и Плевен.

Кога новите апарати ще заработят за пациентите?

Д-р Тусчиева: Оптимистичните прогнози са началото на август да имаме първи пациенти. Предстоят лицензии пред Агенцията по ядрено регулиране, откъдето трябва да получим разрешение да работим. Предстои и сключване на договор с Националната здравна каса, което е немаловажен проблем, за да може изследванията да не се заплащат от пациентите.

Скъпо ли е едно изследване с ПЕТ скенера?

Д-р Тусчиева: Тези изследвания са скъпи и не много хора могат да си ги позволят финансово. НЗОК заплаща 1600 лева за едно изследване на ПЕТ скенер. Новите апарати обаче са важни, защото много по-бързо вече ще се откриват и проследяват туморните заболявания. Най-вече ще се отчита ефектът от лечението.

Ще има ли достатъчно обучени специалисти, които да работят с новата техника?

Д-р Тусчиева: Проблемът със специалистите е в национален план. Те са ограничен брой. Надяваме се Медицинският факултет в града да създаде нови кадри, които да поемат щафетата.

Проф. Бозов, с какви средства се закупи модерната апаратура, с която Бургас разполага официално от днес?

Проф. Бозов: Новата апаратура е нещо прекрасно за хората от Бургас и цяла България, защото тя наистина е уникална. Тя ще ни даде възможност в много по-пълен обем и много по-добре да лекуваме онкологичните заболявания и да ги диагностицираме. Естествено, всичко това струва и много пари.

Инвестицията е за 9 200 000 лева, като 7 200 000 са заем, който ще изплащаме в продължение на 12 години. Успяхме да договорим много добри условия, с две години гратисен период, с много ниска лихва. Собствените приходи, които вече инвестираме в новата сграда, са около 2 000 0000.

Имате ли притеснения относно изплащането на заема?

Проф. Бозов:Разбира се, това са много пари за нашата болница, но се надяваме да работим устойчиво с Националната здравноосигурителна каса. Единственият начин да се финансираме това са приходите от НЗОК. Направили сме бизнес план, така че да изплатим заема успешно.

Само диагностичната апаратура ли е важна при лечението на пациентите?

Проф. Бозов:Не само тя, но и брахитерапията е уникална. Тя дава възможност да се лекуват много по-качествено и много по-добре ракът на простата при мъжете и ракът на шийката на матката при жените. Чрез брахитерапията ще се унищожава много добре туморът, защото се имплантира радиоактивен източник директно в него или до него.

Това ли е най-добрата апаратура за лечение?

Проф. Бозов Това е най-добрата апаратура в света и нашите пациенти могат да са спокойни за лечението си.

Как ще се развива Комплексният онкологичен център оттук нататък?

Проф. Бозов Нека да завършим този проект и да видим как ще потръгне. След това ще се подготвим за построяването на нова сграда. В най-новата сграда, корпус 4 ще преместим всички наши звена, които са в УМБАЛ-Бургас, където в момента сме под наем. Преместването ще улесни до голяма степен както лекарите, така и пациентите. Така, след като заработи корпус 3 и се направи корпус 4, ще затворим кръга с пълното лечение на онкологичните заболявания.