КОЦ-Бургас получи уникален американски респиратор

КОЦ-Бургас получи уникален американски респиратор

Комплексният онкологичен център в Бургас вече разполага с чисто нов респиратор, американско производство. Апаратът беше дарен от ръководството на Българския Червен кръст на здравното заведение в морския град. Това се случи на официална церемония в Отделението по анестезиология и интензивно лечение (ОАИЛ) в присъствието на целия персонал.

За събитието от София пристигнаха председателят на БЧК акад. Христо Григоров и проф. д-р Красимир Гигов, генерален директор на червенокръстката организация. Присъстваха и директорът на БЧК-Бургас Виолета Радева, и заместник-кметът по здравеопазване Йорданка Ананиева. Апаратът беше приет от управителя на КОЦ-Бургас проф. д-р Христо Бозов.

„Респираторът е закупен със средства, дарени на БЧК специално за борба с коронавируса. Това е един уникален апарат, която дава възможност много бързо да се помогне на човек и да се спаси неговият живот. Хубавото при него е, че той е преносим, може да работи стационарно, може да се слага и в линейка, и в хеликоптер“, съобщи председателят на БЧК Христо Григоров.

Проф. Христо Бозов благодари за апарата както на ръководството на БЧК, така и на здравния министър Кирил Ананиев, защото с неговото одобрение е станало възможно дарението.

„Респираторът е американски модел с възможности и за стационарна работа, и за транспортна реанимация. Освен най-добрите режими за транспортиране на пациент, той разполага и с автономност – може да функционира 6 часа на батерии. Това значи, че от Бургас до всяка точка на България може да бъде транспортиран и интубиран пациент с този респиратор – по суша, по въздух и по море“, каза проф. Бозов пред Gramofona.com.

Основната разлика между новия апарат и тези, с които досега е работил КОЦ, е в режимите на вентилация. Наличните до момента в онкологичния център са с обикновени режими, докато този респиратор има възможност за по-меки такива, които дават възможност да не се затруднява дихателната система на пациента, да няма много голямо съпротивление както при по-старите модели, а да се подбере един подходящ режим за пациент, който може да бъде изцяло на изкуствена вентилация или да бъде на спонтанно дишане.

С новата придобивка Комплексният онкологичен център в Бургас не изчерпва необходимостта си от дооборудване на Отделението по анестезиология и интензивно лечение. Медиците се нуждаят от 6 броя нови монитори, с които да следят сърдечната дейност, артериалното налягане, дишането на пациентите. Цената на системите е между 60 000 и 100 000 лв.

Открита е дарителска сметка, в която тези, които са съпричастни към лекуващите се в КОЦ, могат да превеждат суми. Дава се възможност дори да се впише в самото дарение точно за каква определена цел го предоставят. Например, ако е за мониторите, може да се впише, че сумата е специално за тяхното закупуване. От КОЦ дават гаранция, че парите ще отидат точно за целта, за която е пожелал дарителят.

Всеки, който се чувства съпричастен с КОЦ-Бургас, може да дари средства на следната сметка:

Банка ДСК

IBAN: BG78STSA93000027070222

BIC код: STSABGSF