Проф. Христо Бозов: При онкозаболяванията е важен всеки ден, не отлагайте лечението си

Проф. Христо Бозов: При онкозаболяванията е важен всеки ден, не отлагайте лечението си

Проф. Христо Бозов е управител на Комплексен онкологичен център – Бургас от 2018 год. Специализирал е морска медицина в САЩ и хипербарна медицина в Белгия. Две години е бил лекар на подводница във Военноморските сили. Бил е началник на Военноморска болница – Варна. Проф. Бозов е декан на Факултет по Обществено здраве и здравни грижи (ФОЗЗГ) към университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. Ръководител е и на катедра „Рехабилитационна и морска медицина” (РММ) към университета.

Проф. Бозов, как се отрази извънредното положение на Комплексния онкологичен център и какво се случи с пациентите в този нелек и немалък период от време?

Този период се оказа доста продължителен и не е свършил. Според мен ние просто трябва да свикнем да живеем в тази ситуация, естествено при спазване на всички необходими мерки. Като управител на КОЦ отбелязвам, че този период повлия негативно на нас. Намаля чувствително броят на пациентите, особено тези, които подлежат на лъчетерапия. При тези, които са на химиотерапия нямаше такъв отлив, но при пациентите, които са на лъчетерапия отливът е около 40%.

Това неизбежно се отразява. Лечението не се провежда на време и това не е в подкрепа на пациентите. А на нас като лечебно заведение ни се отрази в чисто финансов аспект, защото разходите вървят, а на практика ние получаваме само част от тях като приход. Особено сега в този труден период, когато строим нова сграда, купуваме нова апаратура, във финансовия ни баланс настъпи една пробойна.

Здравната каса обеща да финансира лечебните заведения, при които има спад на пациентите заради коронавируса. Това не се ли случи?

Единият месец изпълнихме лимита на около 90%, но касата ни даде 85%. Така че ние направихме повече от тези 85%, но получихме по-малко. Можехме като някои здравни заведения да спрем работа и да получим чисти 85% без разходи, но ние сме онкоцентър и няма как да постъпим така. Същият проблем имахме и миналата година, когато си изпълнихме лимита около 20-то число и трябваше да спрем приема на пациенти.

Накрая на годината касата ни дължеше за надлимитна дейност около 400 000 лева. Ние правим разходи за тези пациенти, а на края получаваме по-малко. Това е финансов стрес за едно лечебно заведение като нашето, което прави около 10-11 млн. лева от лечебна дейност.

Вторият проблем е отливът на пациенти. Част от тях не са от Бургас. Те трябваше да пътуват, а знаете какви проблеми имаше с пътуването. Хората просто ги беше страх да дойдат.

Пациентите са се страхували повече от коронавируса, отколкото от онкологичното заболяване?

Ами предполагам. Факт е, че има значителен отлив на пациенти, които бяха за операция и за лъчетерапия.

Това забавяне как повлия на лечението на тези хора?

При онкозаболеваемостта е важен всеки ден. Туморът освен че се разраства, дава и разсейки. Имаме проблем, ние не знаем при тези пациенти до колко и как се е разраснал тумора. Хубавото все пак е, че тези, които подлежат на химиотерапия идваха. Надяваме се в този и следващия месец, а и през лятото хората да бъдат по-активни и да идват повече, за да може да компенсираме щетите от последните месеци.

В няколко здравни заведения в страната вече имаше вътреболнична инфекция от коронавирус. В Бургас, за щастие, това не се случи. Какви мерки за безопасността на пациентите се вземат при вас?

Спазваме всички противоепидемични мерки. На всяко отделение има диспенсер с дезинфектант. Искам да изкажа огромни благодарности към Община Бургас, която ни помогна в този критичен момент. Всеки ден зареждат диспенсерите с дезинфектанти. Освен, че изпаднахме в по-трудно финансово положение, но и цените много скочиха. Ще дам пример с маските, които използваме в операционната. Преди ги купувахме за 18 стотинки, а сега за 1 лв.

Същото важи за всички неща, които са свързани с производство от Китай. Чисто в логистичен план имахме проблем и с доставката, и с цените. И ако не беше помощта на Общината, щеше да ни бъде много трудно. За това благодарим на кмета Димитър Николов, на зам.-кмета Йорданка Ананиева , на д-р Георги Паздеров, на председателя на Общинския съвет проф. Севдалина Турманова и на всички дарители: Община Малко Търново ни дари линейка; съветниците от ГЕРБ в Бургас ни дариха мартенските си заплати, с тях купихме инузионни помпи и перфузори. „АББ България“ ни предостави едно малко роботче, което носи епруветки и замества човека. Сдружението „Една от осем“, Галина Байчева, на ротари клуб Бургас-Пиргос, Кампания за доброто, Българския червен кръст. Фирма „Кроношпан“ пък дариха за новата ни сграда плотове и мебели.

Дарителска сметка на КОЦ-Бургас:

Банка ДСК

IBAN: BG78STSA93000027070222

BIC: STSABGSF