До края на лятото отваря врати най-новият корпус на Комплексния онкологичен център в Бургас

До края на лятото отваря врати най-новият корпус на Комплексния онкологичен център в Бургас

Апарат за диагностициране на тумори и метастази в костите може да открива на време и белодробна тромбоемболия – състояние, което е напълно лечимо, но ако не се лекува, може да доведе до смъртта на пациента. Апаратът е SPECT/CT и е част от новото оборудване, което се монтира в новопостроената сграда на Комплексния онкологичен център в Бургас.

„Известно е, че едно от пораженията на коронавируса е именно белодробната тромбоемболия. Тя се наблюдава рутинно и при хора, които се залежават след операции. Това е състояние, което може да се профилактира и да се спаси човешки живот. Ние няма да върнем никой, дошъл за това изследване. Апаратът ще е в услуга на цялото здравеопазване в Бургас“, обясни пред Gramofona.com управителят на КОЦ проф. Христо Бозов. Апаратът SPECT/CT е част от най-новото и модерно оборудване, което се монтира в новия корпус на онкологичния център.

Другият апарат, който вече е доставен е PET/СТ. Той пък диагностицира тумори и метастази в меките тъкани. Така, с двата апарата ще се обхваща цялото тяло на пациента и ще може да се извършва навременна и прецизна диагностика, обясни проф. Бозов. И двата томографа разполагат със скенери, което значително скъсява времето за диагностика и изследване на пациента. Преминавайки през апаратурата, може директно да се назначи лъчетерапия, без да се налага допълнително облъчване на отделен скенер, допълни проф. Бозов.

В момента предстоят изпитания на новата апаратура и лицензирането им от Агенцията по ядрено регулиране. Очакванията са до края на лятото сградата на Корпус 3 да бъде официално открита. В момента там се монтира и апарат за брахитерапия. Той е предназначен за лечението на два от най-агресивните видове карценоми – рак на шийката на матката и рак на простата.

„С брахитерапията се дава възможност чрез поставянето на локален източник да се унищожи туморът, без да се засягат съседни органи. Така с трите апарата, тук ще се извършва хем диагностика, хем лечение“, обясни още проф. Бозов. Екипът, който ще се занимава с брахитерапия ще замине на обучение в чужбина. От онкологичния център са готови да привлекат и национални консултанти, които да помагат на медиците в Бургас при работата с апарата за брахитерапия.

От миналата година тук се обучават и специализанти. Вече двама млади медици са проявили желание да продължат професионалното си развитие в Комплексния онкологичен център.

„Въпреки че е изключително тежка, онкологията се оказва привлекателна специалност за младите лекари. Онкологията е за хора, които наистина се посвещават на медицината и на своите пациенти. Освен това, тя се развива изключително бързо, а това е особено привлекателно за младите специалисти. Тава им възможности за развитие“, коментира още управителят на КОЦ-Бургас.