Д-р Мая Катрафилова: Ранната и правилна диагноза води до подходящо лечение на урологичните заболявания

Д-р Мая Катрафилова: Ранната и правилна диагноза води до подходящо лечение на урологичните заболявания

-р Мая Катрафилова е новият уролог в Комплексен онкологичен център-Бургас. Завършила е Медицински университет в София с отличие през 2006 година. Година по-късно печели конкурс за асистент по фармакология в същия университет, където работи 2 години. Една година е прекарала в Спешно отделение-Ямбол, а след това специализира в Атинския университет. Специалист по урология е от 2016 година. Работила е в гръцката столица като уролог, а след завръщането си в България прекарва и 3 години в УМБАЛ-Бургас. Интервю на Грамофона нюз с д-р Катрафилова

Д-р Катрафилова, защо се насочихте към урологията?

Защото, според мен, е най-хубавата специалност. Работейки урология, лекарят се сблъсква с разнообразни и интересни случаи. Тя дава възможност за развитие както в хирургичен, така и в терапевтичен план, използвайки модерните прийоми на образната диагностика.

При какви симптоми пациентите трябва да се обърнат към вас и какво трябва да знаят? Правилото е да се обръщаме към лекар, когато усетим нещо различно, необичайно, било то болка, промяна в цвета на урината, в честотата на уриниране, чувство на тежест и други. Това, което пациентите трябва да следят, е да не пропускат ежегодния си профилактичен преглед, като особено важно за мъжете над 50 години е, той да включва измерване на туморен маркер (PSA).

А колко често трябва да се посещава уролог?

Това зависи от възрастта и наличието на заболявания. Ако имате някакво урологично заболяване, то тогава вашият лекар ще уточни честотата на прегледите. В случай, че сте без такава анамнеза, посещение веднъж годишно е достатъчно.

Кои са най-честите уринални заболявания и инфекции?

Най-честото оплакване е свързано с инфекция на долните пикочни пътища, така нареченият цистит. Симптомите на честото уриниране, парене при уриниране, болка в долната част на корема, кръв в урината и др., са твърде неприятни.

За радост баналният цистит се лекува лесно и ефективно. При възрастните мъже е много честа хиперплазията (увеличаването) на простата. Тук е важно да бъде изключено злокачествено заболяване. Искам да подчертая, че ранната и правилна диагноза дава възможност за подходящо и навременно лечение на урологичните заболявания.