Фармацевтите от КОЦ-Бургас с огромна грижа за онкоболни пациенти

Фармацевтите от КОЦ-Бургас с огромна грижа за онкоболни пациенти

С течение на годините Еньовден не се свързва само с лечебната сила на билките, но и с важната роля на фармацевтите в лечението на пациентите. Така 24 юни се превръща в техен професионален празник.

Днес Комплексен онкологичен център честити празника на своите специалисти, работещи във вътреболничната аптека на КОЦ-Бургас. Репортер на Грамофона нюз се срещна с екипа и управителя му, магистър-фармацевтът Ирина Тодорова. Тя има зад гърба си 28 години стаж като ръководител. В болничната аптека на КОЦ-Бургас работи от самото й основаване през 2005 г.

Управителят на аптеката Ирина Тодорова

„Работата на всички нас, болничните фармацевти е изключително отговорна и натоварена, защото ние ежедневно се сблъскваме с проблемите във фармацевтичния сектор, свързани с доставка на лекарствата и отпускането им за пациентите. С много усилия и хъс се стараем работата да върви добре”, обясни Ирина Тодорова.

Помощник-фармацевтът Елена Иванова

Тя и четиримата й колеги помощник-фармацевти ежедневно и прецизно се грижат за правилното зареждане на лекарства и снабдяването на различните отделения в Онкологичния център. Вътреболничната аптека обслужва и пациенти с перорална противотуморна терапия и обезболяващи продукти.

Помощник-фармацевтът Красимира Иванова

„В продължение на пет години в болничната аптека се приготвят разтворите на цитостатици за химиотерапията на пациентите от отделението по медицинска онкология. Изграден е нов сектор за разтваряне на разтвори на цитостатици и работата на този сектор е изключително важна за точното дозиране”, допълни още Ирина Тодорова.

За доброто си професионално развитие, фармацевтите от КОЦ редовно участват и в различни клинични проучвания. Те стриктно следят и недопускането на некачествени медикаменти, които биха могли да представляват проблем за онкоболните пациенти.

На Еньовден екипът на вътреболничната аптека пожелава много здраве на всички хора и най-вече да вярват в лечебната сила на природата.