Проф. Христо Бозов: Окуражаваме онкоболните пациенти с изкуство. То помага

Проф. Христо Бозов: Окуражаваме онкоболните пациенти с изкуство. То помага

Проф. Христо Бозов е управител на Комплексен онкологичен център – Бургас от 2018 год. Специализирал е морска медицина в САЩ и хипербарна медицина в Белгия. Две години е бил лекар на подводница във Военноморските сили. Бил е началник на Военноморска болница – Варна. Проф. Бозов е декан на Факултет по Обществено здраве и здравни грижи (ФОЗЗГ) към университет „Проф. д-р Асен Златаров”-Бургас. Ръководител е и на катедра „Рехабилитационна и морска медицина” (РММ) към университета.Интервю на Грамофона нюз с проф. Бозов по повод поредната инициатива в подкрепа на онкоболните пациенти

Проф. Бозов, разкажете повече подробности за предстоящата много интересна изложба в подкрепа на онболни пациенти, която ще се състои в Бургас?

Това е инициативата „Продължаваме”. Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология- гр. София с изпълнителен директор д-р Стефан Константинов подема инициативата „Продължаваме“ в началото на 2018 г. Всичко започва от галериста Бистра Стойчева и много български творци, които се обединяват около идеята, да допренесат за душевния комфорт на пациентите и техните близки.

В реализацията на „Продължаваме“ през годините стоят много хора, сред които Мария Чипилева, Стойчо Стоев, Биляна Огнянова, Ралица Стоянова, Стоян Атанасов, Борис Самарджиев, Тони Димитрова, Ефтим Чакъров, Стефан Илчев, д-р Константинов.

Към днешна дата чрез хора – проводници на доброто, недържащи имената им да са в публичното пространство, инициативата достига пределите на цялата страна. Всички ние имаме огромна нужда от надежда и кротки прояви на добрина.

Инициативата цели подпомагането на Арт терапевтичния център в корпус 1 на Комплексния онкологичен център в Бургас. Предстоящата изложба през август е с още по-широк мащаб от събитията, които бяхме организирали миналата година, защото ще се състои на няколко места в Бургас: в КОЦ-Бургас, в сдружение „Онкоболни и приятели” и в галерия „Георги Баев”.

Ще бъдат представени около 200 картини на най-добрите български художници, които са подбрани изключително професионално от галериста и куратор Бистра Стойчева. Художникът и координатор на проекта е световноизвестният график Димитър Анастасов, който е винаги до Стойчева.

Какво искате да покажете с представянето на стотиците творби?

Идеята и целите ни са чрез картините да вдъхнем надежда, да дадем усмивки и шанс на онкоболните да продължат своя живот. Важно е да отбележа, че чрез изкуството се подпомога развитието на вярата у хората и надежда, за да могат те да продължат напред в най-трудните за тях моменти.

А помага ли наистина изкуството на хората с такива тежки онкологични проблеми?

Абсолютно съм сигурен, че помага. Има един дял в медицината, който се нарича психосоматична медицина, т.е психиката подпомага физиката. Ако един болен е уверен и има надежда в излекуването на своето заболяване, той в много голяма степен подпомага и нас лекарите. Психиката е от огромно значение и ние работим много задълбочено в тази посока да стимулираме хората да се борят за живота си.

Кога и къде ще бъдат изложени творбите?

На 11 август ще бъде официалното откриване на изложбата „Продължаваме”. То ще започне в 16: 00 часа в корпус 1 на Комплексен онкологичен център в Бургас, на четвъртия етаж. На следващия ден изложбата ще гостува в сдружение „Онкоболни и приятели”, а на 13 август в галерия „Георги Баев”.

А какво споделиха авторите на картините за участието си в инициативата?

Без съмнение това са хора с големи сърца. Те предоставят своите картини за естетическа наслада на пациентите и техните близки, копнеейки споменатите да се превърнат за тях в надежда, в лъч светлина, помагащи им по пътя на възстановяване на душевния баланс и хармония.

Досега изложбата е била в онкоболниците в София и Русе, а Бургас е третият град от страната, където ще се покажат творбите. Картините ще бъдат временно за няколко месеца в морския град, след което ще се заменят с други. Инициативата предстои да бъде реализирана в Пловдив, Велико Търново и Горна Оряховица.

Това не е първото благородно събитие, което организирате в подкрепа на пациентите. Кои бяха другите подобни инициативи, в които участвахте?

Миналата година проведохме подобно събитие, кампанията „Бяла лястовица”, в която чрез посланията на нашите лекари, които сформираха екип за лечение на рак на гърдата, имахме за цел да окуражим онкоболните и да им дадем надежда. Тази година също през октомври месец ще проведем кампанията за пореден път.

Освен „Бяла лястовица”, през 2019 година открихме и друго мероприятие „Онкохелп”, свързано с изнасянето на лекции пред онкоблоните чрез сдружението „Онкоболни и приятели”, с любезното съдействие на неговия председател Цонка Тодорова.

Кои други хора освен художниците прегърнаха идеята?

В тази инициатива имаме подкрепата не само на художниците, но и на други хора на изкуството. Известно е, че изкуството е посланик на доброто и надеждата. Това дава и радост. Искам много да благодаря на известната наша певица Тони Димитрова, на композитора Ефтим Чакъров и на изпълнителя Стефан Илчев, които подариха песента „Продължаваме”. Тя носи името на инициативата, по стихове на Пепа Таракчиева.

Специално бих искал да благодаря и на Катя Овчарова във връзка с Арт терапевтичния център, който правим. След като обявявихме, че го започваме, веднага на другия ден Овчарова ни дари едно прекрасно пиано.

Благодаря много и на DB Schenker, които прегърнаха инициативата „Продължаваме“ и са национален логистичен партньор на експозициите в името на надеждата и живота. Разбира се, те са „крилете“ на картините, които ще видим в Бургас. Всички хора, които заедно застанаха зад тази прекрасна идея, заслужават огромни адмирации!

А какво бихте казал на пациентите, защо трябва да продължат да се борят в тежката битка с онкозаболяванията?

Аз като анестезиолог-реаниматор знам много добре, че животът веднъж се дава. Трябва да направим всичко възможно да съхраним своя живот и освен да го съхраним , да живеем и качествено.