Д-р Веселина Костова: Хистероскопията – златният стандарт в гинекологията

Д-р Веселина Костова: Хистероскопията – златният стандарт в гинекологията

Д-р Веселина Костова е акушер-гинеколог в клиника „Онкогинекология” към Комплексен онкологичен център Бургас. Днес разговаряме с нея за мини инвазивната процедура хистероскопия и защо е необходима. Тя е насочена към всички бургаски жени и пациентки, които държат да имат безупречно гинекологично здраве. Интервю на Грамофона нюз с д-р Костова

Д-р Костова, какво представлява процедурата хистероскопия?

На първо място искам да отбележа, че индикациите за тази процедура непрекъснато се разширяват и тя се превръща в златен стандарт в гинекологията. Това е процедура, която се прилага ежедневно в нашето отделение. Изследването позволява директен оглед на маточната кухина, благодарение на което могат да се диагностицират много доброкачествени и злокачествени процеси на матката, като процедурата позволява и тяхното отстраняване.

Кога пацинетките трябва да обърнат към вас?

Хистероскопия се прави на жени, които имат прекалено обилна менструация с кръвоизливи. Това води до нарушаване качеството на живот на жената, както и намаляване на работоспособността, защото обикновено се развиват тежки анемии. Процедурата се планира и при прекалено дългото зацапване в началото и в края на менструалния цикъл, както и при прокървяването между менструациите.

Причината най-често за такива нарушения са малки полипи, които не можем да регистрираме с ултразвук или миоми, а благодарение на хистероскопията, даден проблем може да се установи навреме.

Как протича самата процедура и болезнена ли е тя за пацинетките?

През влагалището и маточната шийка се въвежда инструмент, който се нарича хистероскоп. Той е свързан с оптична система- източник на светлина. При нормални условия маточната кухина е слепнала и за да можем да я огледаме, ние я раздуваме с течност, която обикновено е физиологичен разтвор. Когато операторът оглеждайки кухината види образувание или патологичен процес, диагностичната хистероскопия се превръща в оперативна.

Тогава през хистероскопът се вкарват определени инструменти, с които патологичният процес се отстранява. Материалът се изпраща за хистологично изследване. Диагнозата, която се поставя на базата на това, което вижда операторът, плюс диагнозата на патоанатома от хистологичното изследване, практически свежда риска за грешна диагноза до нула. А това е единствено в интерес на пациентката.

Процедурата не е травматична и още на същия ден жената е работоспособна и се чувства добре, а на другия ден си отива вкъщи, без да се налага да спазва някакви ограничения. Само около две седмици трябва да се въздържа от полови контакти, басейни и промивки, за да не се получи замърсяване на влагалището.

Какво се случва, когато изследването не установи патология?

Когато установим, че в маточната кухина няма проблем, жената може да премине към хормонално лечение. Хистероскопия се прилага и в репродуктивни клиники, най-често при жени, които не могат да забременеят, имат повтарящи се спонтанни аборти или са с някаква маточна патология, която се вижда на цветна снимка. Навремето такива аномалии са се коригирали само с коремни операции, което е много травмиращо за самата матка и жената.

С хистероскопия могат да се отстраняват и загубени спирали. Много жени имат такъв проблем. Те не винаги посещават лекар и ги махат точно на 5 години, какъвто е стандарта и годността им. Жената просто забравя, спиралата навлиза навътре и при обикновен преглед, не може да се установи. Тогава дамите започват да имат хронично упорити болки в таза и в един момент останалата в тялото спирала започва да ги дразни.

Какви са предимствата на тази инвазивна процедура?

Тя има множество предимства пред обикновенния кюретаж, който вече почти не се прилага. Смятаме го за груб и травматичен. При ендометриален карцином, когато се абразира кухината на матката на сляпо е доказано, че това увеличава риска от попадане на метастази в кръвта и разпространение на процеса. Обикновено при грубия кюритаж може да се пропуснат малки локални изменения в маточната кухина.

Какви съвети бихте дали на дамите, които се притесняват да отидат на лекар, а забелязват, че имат проблем?

Обилната менструация не е нормално състояние. Всяка една жена с неправилно течение трябва да посети гинеколог си и ако той искаже мнение, тя да се подложи на изследването. Това изследване е задължително за жени, които имат кървене през менопаузата. Аз постоянно карам жените, които са в менопауза да ходят на прегледи. Те смятат, че с раждането на децата всичко приключва, но това далеч не е така.

В повечето случаи действително откриваме някаква патологии, което показва, че пациентките се преглеждат качествено. Отново казвам, че е много важно пациентка с неправилен цикъл да се огледа добре от гинеколог и да се насочи най-малкото за диагностична хистероскопия. Прави ми впечатление, че доста жените са много информирани за здравето и ни търсят с такива оплаквания, защото се чувстват некомфортно.