Медицинският онколог д-р Ася Консулова: Болката на пациентите е и наша

Медицинският онколог д-р Ася Консулова: Болката на пациентите е и наша

„Болката на пациентите с онкологични болести е не само тяхна, но и наша. Нека те никога не забравят, че не са сами! Не са сами и лекарите, които са поели грижата за тях”. Това каза пред Грамофона нюз медицинският онколог от КОЦ-Бургас д-р Ася Консулова.

Преди дни тя и колегите й от Сдружение „Жените в онкологията” сложиха перуки и участваха в салон за красота и модно дефиле заедно със своите пациенти. Инициативата се проведе в Арт зоната на Комплексния онкологичен център и се превърна в едно от най-положителните събития за годината.

„Косата носи красота. Една от идеите на събитието бе да покажем, че мислим и за външната красота освен за здравето на дамите. Също – след като една жена се излекува, тя спокойно може да свали своята перука и да я подари на друга, която тогава има нужда”, обясни д-р Консулова.

По думите й инициативата определено е подействала много положително на пациентките. Д-р Консулова подчерта, че именно във въпросната вечер е видяла много усмихнати лица, които за съжаление често са обляни в сълзи заради онкологичната диагноза.

„Жените в онкологията в България ни има отдавна. Работим по редица инициативи, работим за образованието както на лекари и пациенти, така и на близките на пациентите. Решихме да обявим съществуването си от Бургас, като ще преминем и през други онкологични центрове във Варна, София и други градове”, обясни медицинският онколог.

Д-р Консулова разказа, че години наред тя и колегите й от сдружението общуват със световни лидери. Те вече знаели и били сигурни, че в България има лекари, които се опитват да правят онкологията по-добра, на световно ниво, разясни още медикът.