Започват специалните мисии „Мустак“ и „Бяла лястовица“ в КОЦ-Бургас

Започват специалните мисии „Мустак“ и „Бяла лястовица“ в КОЦ-Бургас

Добрите идеи в помощ на пациентите бяха обявени от голямото семейство на КОЦ-Бургас снощи

Комплексният Онкологичен център в Бургас започва специални мисии през месеците октомври и ноември – Мустак и Бяла лястовица. В първия есенен месец от годината специалистите от лечебното заведение за пореден път ще обърнат специално внимание на рака на гърдата при жените.

Инициативата, която ще привлече вниманието върху проблемите на мъжкото здраве и по-конкретно върху тежкото заболяване рак на простатата, ще стартира през ноември. Тогава ще започне кампанията Movember, която има за цел да провокира всеки мъж да си пусне мустак. Това е месецът за борба с рака на простатата.

Каузата започва още през 2003 година и към нея се присъединяват хиляди хора от цял свят. Основната ѝ цел е да насочи вниманието към мъжете за това колко са важни профилактичните прегледи.

Добрите идеи в помощ на пациентите бяха обявени от голямото семейство на КОЦ-Бургас снощи, при откриването на събитието „Бяла лястовица“. То се проведе в Морското казино в Бургас. Кампанията събра на едно място всички специалисти от Онкото, които всеки ден с огромно желание работят за своите пациенти.

Те бяха поздравени от техния ръководител проф. д-р Христо Бозов, който отчете сериозен растеж в лечебната дейност на болницата.„Успяхме да привлечем към нас много добри специалисти. За една година завършихме Корпус 3, най-модерната лечебна база в България. Съвсем скоро предстои да заработят модерните апаратури за откриване и диагностика на различни видове заболявания – ПЕТ скенер и апаратът за брахитерапия“, посочи проф. Бозов. Той изрази гордостта си от това, че силният екип, с който работи не спира да мисли върху това как да помогне на пациентите с онкологични заболявания.

Приветствие към гостите отправи и областният управител на Бургаско Вълчо Чолаков. „Не веднъж съм чувал как пациент или негов близък разказват с възхищение за професионализма, хуманизма и себеотрицанието на персонала в КОЦ-Бургас. Ще цитирам един пациент, който ми каза, че в КОЦ-Бургас работното време не се измерва в часове, а от пациент до пациент. Точно този пациент се почувства главен и важен, центърът на това, което се случва около него. Вие растете с всеки изминал ден и хората ви имат все по-голямо доверие и надежда във вас“, сподели бургаският губернатор.

Съорганизатори на инициативата тази година са сдруженията „Жените в онкологията“ и „Онкоболни и приятели“. Председателят на „Онкоболни и приятели“, Цонка Тодорова обяви, че битката срещу рака на гърдата не е обречена. „Ние трябва да бъдем едни екип с лекарите и да работим заедно. Само така ще се справим със заболяването. Информацията за пациентите е нещо много важно, защото ние трябва да бъдем винаги една крачка преди рака.

Дори когато го имаме, ние винаги трябва да знаем какво да правим, трябва да успяваме да се доверим на този, който ще ни лекува, да усетим, че сме в един отбор и заедно да продължим по не лекия път на изцелението“, обяви Тодорова.

Медицинският онколог д-р Ася Консулова също благодари на всеки един лекар, който ежедневно полага грижи за пациентите. „Смисълът на всичко това което правим, е утрешният ден да бъде по-добър от вчерашния.

Грижите към пациентите не ги прави само медицинският онколог или хирургът, а целият екип. Ние сме едно голямо семейство и всеки един колега е важен за него. Трудности винаги ще има, но ние продължаваме напред“, каза д-р Консулова.

По време на събитието чрез онлайн връзка се включи телевизионната водеща Нана Гладуиш, която на два пъти бе диагностицирана с рак на гърдата. Тя пожела кураж на пациентките с подобно заболяване и много сила и увереност на лекарите, които са неотлъчно до тях.

На събитието „Бяла лястовица“ присъстваха ректорът на бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ проф. д-р Магдалена Митков, общински съветници, представители от община Бургас, университетски преподаватели, приятели на КОЦ-Бургас. На влизане на всички беше закачена по една розова панделка, символ на борбата и живота с карцинома на гърдата.

Повече информация на двете кампании може да откриете в сайта на Комплексия онкологичен център в морския град.