Корпус 3 на КОЦ-Бургас е готов, скоро започва работа с уникална апаратура

Корпус 3 на КОЦ-Бургас е готов, скоро започва работа с уникална апаратура

Проф. Христо Бозов е управител на Комплексен онкологичен център – Бургас. Преди дни в града се проведе инициативата „Бяла лястовица“, която е част от поредицата кампании на лечебното заведение. Готов ли е най-новият корпус на КОЦ-Бургас и какво се промени в работата на онкомедиците? Интервю на Грамофона нюз с проф. Бозов

Проф. Бозов, в календара ви започна още една мисия – „Бялата лястовица“. Колко важна е тя за пациентите?

Събитието „Бяла лястовица“ е продължение на наша инициатива, която започнахме миналата годината. В последния месец проведохме три събития, сред които осигуряване на безплатни перуки и сутиени за онкоболни жени. Последва събитието „Велотон“. Чрез него и заедно с помощта на актрисата Гергана Стоянова, направихме кампания, в която се включиха над 100 участници. Те популяризираха каузата за безплатни прегледи на жени, които не са здравно осигурени и са застрашени от рак.

„Бяла лястовица“ е изключително важно събитие, защото обръща специално внимание на заболяването рак на гърдата при дамите и нужните профилактични прегледи, които не бива да се пропускат.

На кое място в страната е към днешна Бургаска област по онкозаболявания?

Бургаска област е на едно от първите места по онкозаболеваемост. При нас има регистрирани от двете област Бургас и Ямбол 22 500 души. Онкозаболяването, което е на първо място при жените, е ракът на гърдата. С диагнозата регистрираните при нас са 4 581 жени. Миналата година броят на новорегистрираните бе 243, а до момента е 178.

Този вид заболяване съжаление е на първо място, но за щастие много по-лесно може да бъде диагностицирано спрямо другите ракови заболявания. Ракът на гърдата се открива с прегледи или само при опипване на гърдата, с ехография, с мамография. Той е по-повърхностен и резултатът от лечението му е по-добър, ако трябва да го сравним с рака на стомаха или на белия дроб, които заболявания са с много по-тежка прогноза.

Обявихте, че Корпус 3 от КОЦ-Бургас вече е готов. Апаратурата в него единствена ли е на територията на Бургас и областта?

Да. Важно е да се отбележи, че досега не е имало такива апарати в региона. Изключително сме горди с това, което правим за нашите пациенти. Горди сме и с новостите, които въвеждаме всяка година. Завършихме Корпус 3, в който се помещава най-модерната апаратура за диагностика и лечение на карциномно болни.

За да вървим напред направихме и някои промени в екипа – привлякохме пластичен хирург, нови колеги хирурзи, които са уролози и които ще дадат едно ново, по-голямо качество на лечението на пациентите.

По-спокойни и уверени ли се чувствате с новата техника за откриване и диагностика на различни видове заболявания?

И ние сме хора. Когато имаме по-добри условия за работа, и пациентите получават по-добро качество на лечение. Очакваме скоро лиценза за работа на ПЕТ скенера, който трябва да издаде Министерството на здравеопазването. Новият министър на здравеопазването видя центъра и се възхити. Ние реално вече разполагаме с наличната техника и обучени специалисти, които са готови да започнат работа.

А колко лекари успяхте да привлечете, които да работят с ПЕТ скенера?

Ще работят двама лекари, което е необходимо за трето ниво на отделението по „Нуклеарна медицина“. Нашата идея в бъдеще е, когато започне да работи центърът, да привлечем консултант. Освен това искаме да поканим млади лекари-специализанти, които след завършване на специалността, да останат да работят в Бургас.

Как се справяте с работата на условията на коронавирус?

Засега се справяме добре и мисля, че успяваме стриктно да спазим всички необходими мерки за противодействие на COVID-19. Дано занапред да нямаме случаи на заразени пациенти и да работим спокойно.

Близо 3 години сте начело на КОЦ-Бургас. Правите ли си равносметка какво успяхте да постигнете за това време?

В моята работа съм се старал да направя доста добри неща не само в КОЦ-Бургас и хората, които работят в него, но и за нашите пациенти. Бих казал, че най-хубавото нещо, което се случи, е новата сграда, която построихме с наши средства. 9 милиона инвестирахме в нея. От тях 2 милиона са собствени приходи и 7 милиона имаме да връщаме кредит към „Фонда за регионално развитие“ в продължение на 12 години. Като възможности за диагностика и лечение – това е най-доброто в България.

Коя ще бъде следващата ви крачка?

Построяването на още една сграда – Корпус 4, която ще е на мястото на бившата Инфекциозна клиника. Там ще бъдат отделенията по хирургия, анестезиология и реанимация, гастроентерология, гинекология и медицинска онкология. Бъдещата сграда ще бъде много модерна и с голямото предимство, че вече няма да сме в две бази.

Това значително ще подобри взаимовръзката между лекарите и ще бъде улеснение за пациентите. Надявам се в близките 3-5 години новата сграда да стане факт. Ще съм щастлив и ако в Бургас след години заработи най-модерната лапароскопска апаратура за операции в гинекология, урология и хирургия. Това е роботът Да Винчи. Не веднъж съм казвал, че това ми е мечта, която може да бъде невероятно полезна не само за лекарите, но и за пациентите.

В интервюто са използвани въпроси и на други медии!