Проф. Христо Бозов: Медиците от Онкологичния център в Бургас проявиха завидно геройство в работата си. Благодаря им от сърце!

Проф. Христо Бозов: Медиците от Онкологичния център в Бургас проявиха завидно геройство в работата си. Благодаря им от сърце!

Навреме успяхме да обясним на хората, че разкриването на ковид сектора в КОЦ-Бургас не носи никаква опасност

Проф. Христо Бозов е управител на Комплексен онкологичен център – Бургас. През октомври в КОЦ-Бургас се разкри ковид сектор за лечение на пациенти с коронавирус. Колко пациенти преминаха през него? Какво се промени в работата на онкомедиците през годината? Интервю на Грамофона нюз

Как се отрази коронакризата на работата на Онкологичния комплексен център в Бургас от месец март досега?

Периодът, през който започна коронакризата, се отрази доста натоварващо на Комплексия онкологичен център, защото се наложи в хода на самата епидемия да правим преобразувания в нашата лечебна дейност. Разкрихме сектор, в който да се лекуват болните от коронавирусна инфекция и това беше едно много голямо и сериозно предизвикателство пред нас.

В началото голяма част от пациентите се страхуваха да дойдат и да се лекуват. По-късно разбраха, че сме взели всички необходими мерки, които да служат за профилактика на разпространението на инфекцията в Онкологичния център.

Увеличиха ли се пациентите Ви през годината и уморени ли са в края на годината специалистите?

Трябва да отчетем, че броят на хоспитализираните пациенти е почти същият както през миналата годината. През 2019 г. имахме един много голям пик в сравнение с 2018 година. Ако тогава имахме 10 000 пациенти, миналата година те бяха близо 13 000. През настоящата година те са 12 500, така че вероятно пак ще достигнем пика от миналата година. И това ще стане една устойчива тенденция хората да се лекуват при нас.

В ковид сектора за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, който започна да функционира от края на октомври, до момента са преминали около 200 души. Това е едно сериозно натоварване на специалистите, които работят там. Състоянието на тези пациенти е доста тежко.

Около 60, 65% от тях са с двустранна бронхопневмония и изискват много сериозни грижи. Работата на нашите специалисти, които се ангажираха доброволно да работят в ковид отделението, е изключително тежка и натоварваща.

В сектора работят изключително внимателни колеги, опитни специалисти. Имаме и млади лекари, които току що са завършили и ще бъдат специализанти като д-р Брънков, д-р Стоянова и други, които проявяват завидно геройство в работата.

Изключително съм доволен от работата на медицинските сестри и на санитарите, защото част от тях са от нашия персонал, а друга част назначих специално за работа в ковид отделението. Някои от тези хора, които дойдоха отвън, са и студенти във Факултета по здравни грижи и обществено здраве към „Проф. д-р Асен Златаров”. Те проявяват завидна всеотдайност и бих искал да им благодаря за това, което правят за нашите пациенти.

Успяха ли лекарите от Онкологичния център да се опазят от коронавирусната инфекция?

Някои успяха, някои не. При работата в ковид отделението се взимат всички предпазни мерки, докато медиците, които работят в другите отделения, не знаят с какви пациенти ще се срещнат. Разбира се, те попълват едно информирано съгласие, но не можем на 100% да профилактираме пациентите, които постъпват в нашето лечебно заведение, че не са с коронавирусна инфекция. Така е съвсем възможно и се случва някой от лекарите или от персонала да се зарази. Тези, които в момента са заразени, са в сравнително добро състояние.

Страхуват ли се хората да идват на профилактични прегледи и бавят ли се леченията им заради COVID-19?

Ние успяхме навреме да обясним на хората, че разкриването на ковид сектора в КОЦ-Бургас не носи никаква опасност, тъй като пациентите са с отделен вход, те стигат с отделен асансьор до ковид сектора, а освен това и вентилацията е отделна. Действително отчитаме намаление в профилактичните прегледи с около 40 %.

Тази година спечелихме конкурс на здравното министерство и очакваме по една Национална програма за незаразни болести пациентите да могат безплатно да се изследват профилактично за рак на гърдата, маточната шийка и дебелото черво. Предвид това, че сме в тежка епидемиологична обстановка към момента са се прегледали по-малко хора , отколкото очаквахме. Имаме обаче сведения, че министерството ще удължи тази програма и през следващата година.

Кое беше най-голямото предизвикателство, пред което ръководството на Онкологичния център бе изправено през 2020 г?

Това да завършим новата сграда, Корпус 3 към Комплексния онкологичен център. Наличието на такава диагностично-лечебна апаратура при нас бе една сериозна крачка в развитието на здравеопазването в цял Бургас. Новият корпус и модерната апаратура в него ще спести ходенето на бургазлии до други градове, където се извършва лечение с PET/CT, SPECT/CT и брахитерапия.

Това е една изключително модерна техника за лечение на карценома на простатта, кожния карценом, карценома на шийката на матката.

Ковид кризата също разбира се беше предизвикателство за нас, но там успяхме да се справим сравнително бързо и като Комплексен онкологичен център можем да работим в други направления извън онкозаболеваемостта.

Имахте доста важни за хората събития през цялата година. С какво ще започнете новата?

Една от задачите ни е да правим профилактика и здравна просвета сред населението по отношение на онкологичните заболявания. Именно поради това работим много активно в тази посока със сдружението на Онкоболните в Бургас и с една фондация, свързана с жените в онкологията.

Тази година направихме няколко съвместни събития, едното от които беше безплатно осигуряване на перуки и гримиране на онкоболни пациентки. Направихме и велопоход, който бе под патронажа на популярната българска актриса Гергана Стоянова. Тя ни помогна в събирането на средства, а с тях ще се направят профилактични прегледи на неосигурени пациентки.

С друга фондация направихме една прекрасна инициатива свързана с поставяне на картини в нашата лечебна база. В трите корпуса имаме картини на известни български художници, което създава едно друго настроение както на пациентите, така и на целия персонал. Създадохме Арт център, в който получихме като дарение пиано.

Освен традиционната Бяла лястовица, която е свързана с профилактика на рака на гърдата, направихме и новата инициатива November, която е свързана с месец ноември, през който се прави профилактика на рака на простатта при мъжете. Всички тези инициативи ще продължат през следващата година, както и нашите лекции пред бургаската обществност за онкозаболеваемостта. Може би в началото тези лекции ще бъдат виртуални, но по-нанатък се надявам и на живо.

Отразили се ковид кризата на финансовото състояние на лечебното заведение?

Силно се надявам, че и тази година ще завършим с положителен резултат. Нашето лечебно заведение се самоиздържа и никой друг освен касата не ни е дал пари и няма и да ни даде. Построяването на Корпус 3, доставката и поставянето на новата апаратура бяха с наши средства и там вложихме около 2 милиона лева. Изтеглихме и 7 милиона лева от фонд Джесика, който заем трябва да връщаме в продължение на 12 години. Ще имаме доста разходи, но се надявам отново да успяваме за следващата година да балансираме едно добро здравеопазване, с добра финансова дисциплина и добри финаносви резултати.

Готов ли е на 100 % Корпус 3 и възползват ли се вече пациентите от областта и страната от най-модерната и нова апаратура?

Да, корпусът започна да работи още през октомври и вече имаме над 230 пациенти, които са преминали през уникалния апарат SPECT/CT. Той се използва за диагностика и стадиране на тумори и метастази в костите. Започна да работи и апаратурата за брахитерапия.

Първите пациенти бяха лекувани в тази уникална за България апаратура, а съвсем наскоро – на 14 декември, започна да функционира и Пет скенерът, като диагностицирахме на него първите 9 пациенти. След това имахме още 9 души. Пет скенерът ще се извършва всеки понеделник и четвъртък.

Имахте ли през годината недостиг на медици, лекарства или предпазни средства?

Нямахме недостиг по отношение на медиците, дори назначих още четирима лекари – д-р Попов, който е със специалност медицинска онкология, д-р Динев, гастроентеролог, д-р Катрафилова, уролог и д-р Кенолов, който е пластичен хирург. Чрез неговата работа ще можем да заключим кръга при лечението на рака на гърдата. След премахване на самия туморен процес или на гърдата, д-р Кенолов ще може да извършва реконструктивни операции и поставяне на импланти на гърдите на тези пациентки. Бяха привлечени и други медицински специалисти.

По отношение на лекарствата сме имали периодични затруднения, но те не са били трайни. За предпазните средства голяма помощ ни оказа Община Бургас, която редовно ни помага с дезинфектанти и гащеризони, маски и други предпазни средства. Тук е мястото да благодаря на нашите дарители, защото по време на ковид кризата получихме доста дарения и най-вече от БЧК, които ни дариха 6 монитора и един респиратор.

Пристанище Бургас ни подпомогна с 20 легла с дюшеци, които бяха поставени в ковид сектора, общината един ЕКГ-апарат, общинските съветници от ГЕРБ ни дариха перфузори. Различни физически лица се включиха с предпазни средства и парични средства. Създаването на ковид сектора бе една сериозна инвестиция от наша страна, която е временна, но много необходима.

Знаем, че окуражавате пациентите с изкуство. Какво друго им трябва в тези тежки дни –от една страна имат онкологично заболяване, от друга върлува опасен вирус?

Допълнителното, което предстои е ваксинацията. Това значително ще облекчи натоварването на здравната система. Моят съвет е колкото се може повече хора да се ваксинират.

През годината обучихте десетки парамедици, които могат да започнат работа в Спешна помощ, да карат линейка, да помагат в много и различни инциденти. Запълнихте ли нужния капацитет или има нужда от още парамедици в Бургас?

Ние сме много горди, че в нашия Факултет по обществено здраве и здравни грижи за първи път в страната стартирахме такава едногодишна програма за обучение на 16 парамедици. Те успешно положиха изпит и в момента се реализират в Спешната помощ и в здравната система на Бургас. При нас вече работят трима от тези 16 парамедици, като двама са в ковид сектора. Това изключително много помага не само в Спешната помощ, а въобще на здравеопазването в града. Това ни окуражи и преди седмица започнахме и втория курс.

Как се управлява такова голямо лечебно заведение в условия на коронакриза? Уморихте ли се вие самият?

Не, не беше лесно. Вече трета година съм управител на Онкологичния център, като съвсем скоро ще ми свърши мандата. Окакто поех поста влагам цялата си енергия в работата и управлението на Онкологичния център. Особено в тази ковид ситуация, работата е много динамична.

Въпреки всичко, това което се постигна, ми дава увереност и самочуствие, че се справям сравнително добре с всички тези предизвикателства. Действията относно това да върви работата, разбира се не са еднолични. Те са благодарение на екипа, с който работим заедно. Ние успяваме заедно да развиваме толкова много дейности в КОЦ и да повишаваме качеството.

Какво си пожелавате в личен и професионален план?

Всяка година предоставя различни предизвикателства. Ковид 19 е едно от тях. В личен план си пожелавам да съм здрав. Бих си пожелал в професионален план да развиваме още доста допълнителни неща, нови дейности. Като декан на Факултета по обществено здраве и здравни грижи с нетърпение очаквам оценката на акредитационната комисия за направление 7.4 Обществено здраве, която ако е положителна, ние ще можем да развиваме още дейности по отношение обучението на здравни мениджъри и рехабилитатори, които ще помогнат доста на здравната система не само в Бургас.

Има ли пациент или пациенти, които през годините са Ви разплаквали?

Моята специалност – Реанимация и анестезиология е свързана много често със срещата на смъртта и живота. През тези години, в които съм практикувал и все още практикувам, сигурно съм успял да върна към живота около 100 пациенти със спряло сърце. Всяка смърт се изживява от нас. Понякога се и плаче. Тежки моменти сме имали много в дейността си.

Най-много тежи смъртта на дете. На мен все още не ми се е случвало, но на колегите да. За да се съхрани човек в нашата специалност, трябва да има една много устойчива нервна система. Ние за това сме полагали Хипократова клетва – да се борим до споследно за живота на нашите пациенти!