Д-р Николай Киселков, КОЦ-Бургас: „Дадох личен пример с ваксинацията!“

Д-р Николай Киселков, КОЦ-Бургас: „Дадох личен пример с ваксинацията!“

15 медицински специалисти бяха имунизирани днес, още толкова се включват в кампанията в следващите дни

Според д-р Николай Киселков само при масово ваксиниране пандемията ще затихне.
Интервю с д-р Николай Киселков на Петя Янакиева
15 лекари и медицински лица от Комплексния онкологичен център се ваксинираха днес. Още 15 души ще бъдат имунизирани в следващите два дни. Сред първите, които си поставиха, ваксината бе, онкохирургът д-р Николай Киселков, който дава дежурства в КОВИД отделение:

„Беше ми даден шанс да се включа в кампанията и се възползвах без да се замислям, защото смятам, че това е правилният подход, както на лекари и медицински работници, така и на всеки човек в държавата. Смятам, че началото е успешно. “

Това е обикновена мускулна инжекция в горната част на ръката, а усещането като при поставянето на всяка друга противогрипна ваксина, добави медикът и поясни, че нито той, нито колегите му са изпитали нещо в задължителните 15 минути наблюдение в манипулационната след поставянето на ваксината.

Д-р Киселков заяви, че е направил избора да се имунизира като се информирал за технологията на създаването на ваксината и е категоричен:

„Сметнах, че това е абсолютно безобидно. Тези легенди с чипиране и разни странични реакции са безпочвени.“

Неяснотата в момента е по-скоро колко дългосрочен ще е изграденият имунитет, вероятно като при противогрипните ваксини ще е сезонно, освен ако не затихне инфекцията, добави д-р Киселков.