Д-р Попов – първият имунизиран в КОЦ- Бургас: Това е шанс за нас, здравеопазване без лекари не може  burgasinfo.com

Д-р Попов – първият имунизиран в КОЦ- Бургас: Това е шанс за нас, здравеопазване без лекари не може burgasinfo.com

Имунизацията в Комплексния онкологичен център в Бургас започна днес в 10:15 часа, като първи на стола седна началникът на COVID-отделението д-р Теодор Попов.

„Искам да предпазя себе си, моите близки и да дам пример на хората, че трябва да се ваксинират и, че няма нищо страшно. Изборът ми да бъда първи е заради това, че не съм преболедувал. А дълго време съм в COVID отделението”, каза д-р Попов. Веднага, след като му бе поставена ваксината, той заяви, че няма никакви особени усещания след нея. Около 15 минути ваксинираните лекари и медицински сестри оставаха под наблюдение, като до момента никой от тях не получи някакви странични реакции.

„Абсолютно нищо не се усеща, съвсем добре съм”, каза д-р Попов. Началото на имунизацията бе съпроводено с аплодименти от страна на присъстващите му колеги. Втори на стола за ваксинация седна д-р Николай Киселков.

„Ваксинацията е шанс и на когото и да се даде, не трябва да бъде изпускан. След като зная, че ще бъда защитен, ще работя по-спокойно и няма да се притеснявам от това заболяване. Не само лекарите и медицинските работници, но и гражданите, на които бъде предоставен този шанс, трябва да се възползват”, сподели д-р Николай Киселков от КОЦ.

Днес общо 15 лекари от КОЦ – Бургас ще бъдат имунизирани, а в следващите 2 дни още 10.

„Здравеопазване без лекари няма как да съществува. По-голямата част от колегите решиха да си поставят ваксината, останалата част, тъй като преболедуваха наскоро, ще изчакат малко”, каза д-р Попов. Днес той ще е на смяна в КОЦ и ще наблюдава колегите си.

„Всички желаещи трябва да подпишат информирано съгласие за ваксинацията. Ще бъдат под лекарско наблюдение около 15-20 минути след инжектирането. Счита се, че страничните ефекти се проявяват от 15 минути до половин час след имунизирането”, каза медицинска сестра Дарина Стоянова.

След 21 дни първите ваксинирани медици ще получат втора доза от препарата на Pfizer.

burgasinfo.com