Ноември + Мустак = месец на мъжкото здраве

Ноември + Мустак = месец на мъжкото здраве

Ноември или още познат като MOvember

В последните години, ноември се превърна в нещо повече от просто месец. Той се превърна в кауза, фокусираща се върху здравето на мъжете по цял свят.

Ноември, единадесетият месец в годината, е известен и с друго име – Movember – и придружаващата го нова традиция “No Shave November”. Традиция, чиято популярност нарасна с годините и която предполага мъжете да не се бръснат през целия месец. Въпреки че не съществува нито една причина или обяснение за тази традиция, повечето мъже ще ти кажат, че е просто хубаво човек да има оправдание да не се бръсне цял месец.

Но в действителност, смисълът зад всичко това е много по-дълбок – цялото това движение е посветено на това общността да обърне внимание на борбата с рака на простатата. Темата за мъжкото здраве не е точно табу, но просто не се говори за нея. Много мъже не са наясно какви са рисковите фактори и колко често трябва да ходят на преглед.

Какво е Movember?

MOvember, или месец на мустака е една инициатива, която произлиза от Австралия през 2003. На английски думата Movember е комбинация от австралийската разговорна дума за мустак – „Mo“ и месец ноември. Инициативата цели да повиши осведомеността за мъжкото здраве и най-вече за рака на простатата.

Какво е No Shave November?

No Shave November е различна организация, която е основана във Facebook през 2009 г.. Тя насърчава хората да дарят това, което иначе биха похарчили за подстригване на косата, на различни институции по света за борба с рака.

Как може да участваш?

За да участваш в Movember, започни със свежо лице в началото на месеца и „дари лицето си“ до 30 ноември, като не се бръснеш. Превърни се в посланик на мисията и помогни за разпространението ѝ.

За да участваш в No-Shave November, откажи се за месец от ходенето на фризьор и бръснар и дари това, което обикновено би похарчил, за изследване на рака.

Ракът на простатата е най-честият рак при мъжете и всяка година по света се диагностицират милиони нови случаи.

Често той протича бавно и безсимптомно, а е напълно лечим единствено и само ако се открие навреме в начален стадий.

Всички световни урологични асоциации са единодушни, че след определена възраст (50 години) всеки мъж трябва веднъж в годината да си прави преглед при специалист уролог, съчетан с кръвен тест на простатно-специфичния антиген (PSA). Тази кратка и безболезна среща с уролог веднъж на всеки 12 месеца може да спаси живота на хиляди мъже годишно.

Не боли, не хапе, само може да помогне!

Вижте какво ще ви посъветват нашите специалисти от КОЦ- Бургас: Д-р Дочев- Началник Отделение по лъчелечение, д- р Стоянов- Уролог и д-р Фенев- специализан по Урология.